Vitula odmítá, že by po něm ministr Dobeš situaci s eurofondy „zdědil“

Praha - Ministr školství Josef Dobeš prý problémy s čerpáním peněz z fondu „zdědil“. V této souvislosti poukázal na to, že se jedná o dědictví po bývalém vedení sekce EU fondů, tehdy ovládané členem TOP 09 Janem Vitulou. Ten vinu odmítá a odkazuje se na konkrétní výsledky auditu Evropské komise. „Dobeš prosazoval snížení počtu úředníků zhruba o 30 procent. My jsme už tehdy zhotovili analýzu, kde bylo jasně řečeno, že pokud se sníží počet lidí věnujících se právě operačním programům, tak dojde k dnes vzniklé situaci,“ konstatoval Vitula v Interview ČT24.

Dobeš v pondělním tiskovém prohlášení uvedl, že je v jeho silách vzniklý problém vyřešit. Také premiér Petr Nečas v pondělí řekl, že problémy s čerpáním evropských peněz nelze svádět na Dobeše. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost má podle Nečase problémy od svého vzniku a potíže s jeho čerpáním sahají minimálně čtyři roky zpět, kdy Dobeš ještě v čele úřadu nestál.

V souvislosti s tím, po kom ministr Dobeš „zdědil“ nastalou situaci, padlo několikrát jméno Jan Vitula. Ten působil jako vrchní ředitel sekce řízení operačních programů EU před nástupem Dobeše na post ministra. Jejich názor na řízení operačních programů se ale lišil. „Ministr Dobeš prosazoval snížení počtu úředníků zhruba o 30 procent. My jsme už tehdy zhotovili analýzu, kde bylo jasně řečeno, že pokud se sníží počet lidí věnujících se právě operačním programům, tak dojde k dnes vzniklé situaci,“ konstatuje Vitula. Na postupu se nicméně Dobeš s Vitulou neshodli a jejich cesty se rozešly.

Vitula vinu za nastalou situaci odmítá. Odkazuje se přitom na samotný audit Evropské komise. „Je potřeba, aby lidé, co toto tvrdí, si výsledky auditu pořádně přečetli. Audit je rozdělen do dvou částí. Jedna z nich říká, jaké je systémové nastavení a jak se systém realizuje a dále hodnotí jednotlivé projekty, které byly vybrány,“ popisuje Vitula s tím, že práce jeho týmu, tedy nastavení systému, je v auditu hodnocena jedničkami a jednou dvojkou. Trojkami je však hodnoceno provádění systému, za který prý ale odpovídá stávající vedení ministerstva školství.

Současná situace podle Vituly není důvodem chaosu na ministerstvu a personální politikou. „Původně jsem si myslel, že je to chaos, který provází působení ministra Dobeše. Nicméně poslední vývoj událostí ve mně vzbuzuje podezření, že to je řízený proces, ve kterém má dojít k tomu, že prostředky skončí jinde než ve vzdělávání,“ míní Vitula. Jako příklad uvádí projekt s pracovním názvem „Okno“, který podle něj směřuje k tomu, že budou zhruba za půl miliardy korun distribuovány tiskoviny do domácností prostřednictvím tisku. „Takže do tisku přiteče půl miliardy korun za to, že roznáší letáky. Nemyslím si, že to jsou dobře vynaložené prostředky na vzdělávání,“ tvrdí Vitula.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)