Vláda se nesnaží zničit korupci, míní tři čtvrtiny Čechů

Praha - Více než tři čtvrtiny Čechů nevěří, že se vláda snaží bojovat s korupcí. Ještě před rokem věřilo vládě 34 procent lidí, nyní je to o deset procentních bodů méně. Údaje přinesl prosincový průzkum agentury STEM s tím, že devět z deseti oslovených Čechů zároveň považuje korupci za jeden z největších problémů v zemi.

Šestasedmdesát procent účastníků průzkumu má za to, že vláda Petra Nečase dostatečně neusiluje o to, aby byly vyšetřeny velké případy tunelování, rozkrádání a korupce v naší zemi. Čtyři pětiny národa si pak myslí, že se vládě nepodaří míru korupce nijak výrazně snížit. V prosinci 2010 si to myslelo 74 procent Čechů, nyní již 83 procent lidí.

Pokrok při pronásledování a trestání případů tunelování, rozkrádání a korupce registruje v poslední době jen 27 procent Čechů. To je o 17 procentních bodů méně než před deseti lety. Devadesát procent obyvatel České republiky přitom považuje podle průzkumu korupci za jeden z největších problémů země. Zcela určitě o tom bylo přesvědčeno 68 procent dotázaných, o jedenáct procentních bodů více než před rokem.

Průzkum provedl STEM na reprezentativním souboru obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 1. až 9. prosince 2011. Zúčastnilo se jej 1227 lidí.