Lékařská komora odmítá úhradovou vyhlášku, chce přidat soukromníkům

Proti návrhu nové úhradové vyhlášky se důrazně postavila Česká lékařská komora. Ministerstvo zdravotnictví podle ní zapomíná na ambulance a soukromé lékaře a přidává pouze nemocnicím. ČLK chce, aby i privátní ambulantní doktoři dostali napřesrok alespoň pět procent navíc. Přidat chtějí i lékárníci. Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvedl, že je jednání otevřen, zdroje financí jsou ale omezené.

Vyhláška, která každoročně stanoví, kolik budou pojišťovny platit lékařům a nemocnicím, počítá napřesrok se zvýšením plateb nemocnicím o 2,5 procenta na akutní i následnou péči a o dvě procenta zubařům. Některé další specializace mají také slíbený bonus, podle ČLK ale návrh vyhlášky zveřejněný minulý týden nadržuje nemocnicím.

„Úhradová vyhláška, tak jako vyhláška letošní, zajišťuje nárůst příjmu pouze lůžkovým zdravotnickým zařízením. Netvrdím, že extrémní, ale není spravedlivé, aby dva roky po sobě rostly úhrady pouze nemocnicím a léčebnám. Nehledě na to, že pan ministr sliboval v letošní vyhlášce pro rok příští posílení ambulantního sektoru. Ambulantní péče je levnější, je to péče primární a pro pacienty je komfortnější,“ uvedl prezident komory Milan Kubek, podle kterého by měli privátní ambulance dostat přidáno alespoň o pět procent.

Milan Kubek navíc poukázal, že soukromníky trápí „klesající reálné úhrady“ od zdravotnických pojišťoven, zhoršuje se dostupnost kvalitní péče a prodlužují se objednací lhůty.

Události: Spor o úhradovou vyhlášku (zdroj: ČT24)

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), který v létě přislíbil zástupcům soukromých lékařů, že dostanou více peněz alespoň díky změně seznamu zdravotních výkonů, tvrdí, že na navýšení úhrad nemá dost peněz. Upozornil, že nespokojenost zní z některé strany kvůli úhradové vyhlášce každoročně. „Mám tu potíž, že nevlastním tiskárnu na peníze. Pokud chci, aby systém zdravotního pojištění zůstal ekonomicky stabilní, můžeme navíc rozdat jenom tolik peněz, kolik systém vygeneruje“ uvedl Svatopluk Němeček.

Když Němeček vyhlášku představoval, řekl, že se ještě může měnit a že se bude zdravotníkům snažit vyjít vstříc, pokud přijdou s pádnými argumenty a pokud jejich požadavky celý systém financování nerozloží. Slíbil, že se pokusí být vstřícný i při jednání s Kubkem, které naplánovali na úterý.

Lékárníci chtějí zvýšit odměnu za výkon z 12 na 30 korun

Zvýšení příjmů žádají i lékárníci. Podle České lékárnické komory (ČLéK) jako jediní zdravotníci nedostali žádné kompenzace za zrušené poplatky, nerostou jim ani mzdy. Vyzvali ministerstvo ke zvýšení odměny za výkon z 12 na 30 korun. „V důsledku propadu příjmů lékáren mzdy nejenže již několik let nerostou, v mnoha případech na rozdíl od jiných segmentů zdravotnictví a v rozporu s prohlášeními ministerstva zdravotnictví o příjmech zdravotníků dokonce klesají," uvedla lékárnická komora v prohlášení.

Podle komory by zvýšení odměny za výkon byl první krok „k oddělení závislosti příjmu lékárníka na ceně léčivých přípravků". Představitelé komory, farmaceutických fakult, odborné farmaceutické společnosti i provozovatelů lékáren podepsali o víkendu memorandum, v němž vyzvali resort a pojišťovny k debatě o modelu financování, odstranění „doplatkového chaosu“, omezení nelegálního výdeje léčiv mimo lékárny a uzákonění označení lékárna jen pro registrované lékárny. Zaměřit se chtějí i na elektronické recepty a sdílení dat či na vytvoření sítě lékáren.

VZP je vcelku spokojená

Úhradová vyhláška musí být hotová do konce října. Drobné připomínky k ní má i Všeobecná zdravotní pojišťovna. Vcelku je ale s návrhem spokojená. “Považujeme ji za velmi vyváženou. Na druhou stranu jsme přesvědčeni, že ještě proběhne jednání,“ řekl České televizi ředitel VZP Zdeněk Kabátek.