Ve Vlašimi explodoval střelný prach. Firma pohřešuje tři lidi

V podniku Sellier&Bellot ve Vlašimi, který vyrábí munici, došlo k explozi střelného prachu.  Na místě je nejméně jeden mrtvý, obětí ale může být více, uvedl mluvčí středočeských hasičů Ladislav Holomčík. Firma uvedla, že pohřešuje tři pracovníky. Okolí závodu je uzavřené a na místě jsou záchranáři i policie - dovnitř se ale zatím nedostanou, místo totiž nejdřív musí prohledat pyrotechnici. Ti budou na místě celou noc a pravděpoboně až do rána.

Policie uvedla, že došlo k explozi třaskavých složek, které slouží k výrobě zápalek do nábojů. Podle mluvčího báňského úřadu k výbuchu došlo ve chvíli, když jeden ze zaměstnanců v kelímku přenášel třaskavinu z místa výroby do meziskladu. Třaskavinou byl trinitroresorciát, což je poloprodukt, který slouží k dalšímu zpracování střelného prachu. 

Řízená evakuace nebyla nutná, protože pracovníci firmy upustili postižené části areálu sami. Kolem místa výbuchu byla okamžitě vytvořena asi dvousetmetrová ochranná zóna, za kterou nikdo nesmí.

Pyrotechnici podle mluvčí benešovské policie Evy Stulíkové nejdříve prohlížejí okolní budovy a zjišťují, zda nejsou poškozeny a nehrozí riziko dalšího výbuchu. Po 17:00 se nad areál vznesl na průzkum také vrtulník vybavený termovizí. „Teprve poté přijde na řadu speciální pyrotechnický průzkumný robot a pyrotechnik v těžkém pyrotechnickém obleku ohledá místo exploze,“ dodala policejní mluvčí. Policie předpokládá, že průzkum potrvá minimálně do úterního rána.

Teprve po dokončení průzkumu budou moci na místo znalci z oboru pyrotechniky a pracovníci Českého báňského úřadu, kteří budou případ vyšetřovat.

Firma pohřešuje tři zaměstnance

Firma potvrdila, že po výbuchu ve vlašimském areálu pohřešuje tři zaměstnance. Záchranáři na místo poslali dvě sanitky a vrtulník. Podle mluvčí Petry Effenbergerové ani oni zatím nemají informace o počtu mrtvých. 

Události: Firma pohřešuje tři své pracovníky (zdroj: ČT24)

Podle starosty Vlašimi Luďka Jeništy nemusejí mít obyvatelé města obavy. Areál vedení města v poslední době několikrát procházelo a informovalo se na bezpečnostní opatření. „Jsou tam opatření, aby nemohlo dojít k velkým škodám,“ uvedl starosta. Podle něj se už v minulosti několik podobných nehod v podniku stalo, ale provozy se od té doby diametrálně změnily. „Nicméně je to riziko práce, stoprocentně nelze nehodu vyloučit nikdy,“ dodal Jeništa. Podle něj zřejmě došlo k selhání lidského faktoru, ale konkrétní příčiny ukáže až vyšetřování, které zároveň může vést k zavedení dalších opatření.

Vlašimská zbrojovka už za sebou jeden výbuch má - před dvanácti lety tam explodovaly zbytky třaskavé rtuti v opuštěném objektu. Jeden člověk při tom zemřel a druhý utrpěl zranění.

Na místo přiletěl i vrtulník záchranné služby
Zdroj: ČT24

„Střelné prachy jsou látky, které jsou velice citlivé na jakýkoliv tepelný podnět, ať už se jedná o oheň, nebo něco podobného. Takže střelný prach je látka, která velice rychle hoří a je velice náchylná na plamen. Mohlo dojít k zajiskření z nějakého zařízení, např. v důsledku zadření ložiska, mohlo dojít i k nějakému pochybení – ale to jsou zatím spekulace,“ uvedl soudní znalec v oboru munice a výbušniny Karel Koubík.

  • Firma je jedním z nejvýznamnějších výrobců malorážové munice, kterou vyrábí už od roku 1825. Od roku 2009 je majitelem továrny brazilská společnost CBC - Companhia Brasileira de Cartuchos S.A. Každý den opustí továrny Sellier&Bellot dva miliony nábojů. Dvě třetiny produkce končí na civilním trhu, tedy na střelnicích a u myslivců, zbytek munice pak odebírají ozbrojené složky. Firma má 1400 zaměstnanců.
Vydáno pod