Kvóty tu už byly a nefungovaly, poukazuje ministerstvo vnitra

Tři typy zásadních nejasností obsahuje podle českého ministerstva vnitra návrh Evropské komise na zavedení kvót rozdělujících žadatele o azyl mezi státy EU. Ministr Milan Chovanec označil již v neděli návrh za nezákonný, podle analýzy ale tady především kvóty už jednou byly a nefungovaly. V pondělí předal Chovancův úřad svoji analýzu lucemburskému předsednictví EU.

Analýza návrhu na zavedení uprchlických kvót se opírá zejména o dvě tvrzení. Na první upozornil ministr vnitra Milan Chovanec již v neděli. „Dokončili jsme analýzu, z níž vyplývá, že povinné kvóty jsou nejen slepá, ale zřejmě i nezákonná cesta,“ řekl.

Česká republika intenzivně vyjednávala v uplynulých týdnech, dnech i hodinách. Trváme na našem postoji, nejsme sami v rámci Evropy, stejný postoj zastávají nejen země V4, ale i některé baltské státy. Ten postoj zastává i Rumunsko a některé další země EU s tímto postojem sympatizují. Myslím, že máme reálnou šanci na to, abychom prosadili svůj názor.
Bohuslav Sobotka

Ministerstvo ale také upozornilo, že kvóty rozdělující žadatele o azyl Evropská unie již jednou zkoušela – když migrační vlna před šesti lety postihla Maltu – a nefungovaly. Několik tisíc lidí v jejich rámci mělo odejít z Malty na Slovensko, ale nikdo tak neučinil.

„Je zcela nejasné, proč dnes EU znovu vychází z tohoto neúspěšného řešení a proč nevyužívá alternativního institutu takzvané dočasné ochrany, jenž se pro řešení masové migrace jeví jako daleko vhodnější,“ uvedlo
vnitro.

Analýza také zpochybnila, že bude možné žadatele o azyl umístit do země, kam nechtějí. Naznačuje, že by jejich relokace mohly být v rozporu s evropskou listinou práv a svobod a mezinárodním ujednáním o uprchlících. Ministerstvo upozornilo, že  v návrhu na zavedení kvót není popsáno, jak zabránit žadatelům o azyl opustit stát, kam by byli relokováni. 

Podle dokumentu rovněž není jasné, zda mohou členské státy EU návrh na povinné kvóty odmítnout prostřednictvím národních parlamentů.

Milan Chovanec upozornil, že otázky, které stojí v analýze, již ústně přednesl na minulé schůzce unijních ministrů vnitra. „Žádné odpovědi jsme nedostali, proto jsme připravili komplexní text,“ uvedl.

Cílem je najít kompromis, kvóty možná padnou

Migrační krizí se budou na svém úterním zasedání zabývat ministři vnitra států Evropské unie. Česko se spolu s dalšími státy visegrádské skupiny dostalo v odmítání kvót téměř do izolace – byť premiér Sobotka upozorňuje, že stejný postoj zastává také Pobaltí a Rumunsko. Vláda ale znovu zdůraznila, že své stanovisko nemění. „Důležité je řešit příčiny migrační krize, nikoliv pouze její následky. Jsme připraveni aktivně pomáhat, a to zejména v těch místech světa, kde konflikty a problémy vznikají. Penězi, projekty i osobním nasazením,“ uvedl Milan Chovanec.

Jean Asselborn a Lubomír Zaorálek
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

O možnostech řešení uprchlické krize znovu v Praze jednali i ministři zahraničí visegrádské čtyřky společně se svým lucemburským kolegou Jeanem Asselbornem. Ten po schůzce přislíbil, že Lucembursko jako předsedická země udělá vše pro to, aby ministři našli během úterního jednání kompromis. „Cílem dnešní schůzky nebylo najít řešení, to je úkol na zítra. Ale teď chápu postoje jednotlivých zemí víc, než jsem je chápal ráno. A zítra díky tomu snad budeme schopni najít řešení,“ uvedl Asselborn na tiskové konferenci.

Lucemburčan se nevyjádřil k tomu, zda na úterním zasedání ministrů vnitra budou země odmítající kvóty v případě potřeby přehlasovány.

Chceme, aby vláda ČR mohla dobrovolně rozhodovat o množství uprchlíků, aby to nebyl mlýnek nebo mechanismus, který by nám to každý rok určoval.
Lubomír Zaorálek

Podle nedělních informací Financial Times ale může nakonec celá diskuse o kvótách vyznít do prázdna. Nový návrh dohody o uprchlících s žádnými povinnými kvótami prý nepočítá. Zmírnění postoje ostatně naznačil už i Lucemburk, odkud zaznělo, že je diskuse o kvótách umělým problémem.