Armáda může policii ihned poskytnout 900 vojáků

Česká armáda je připravena do 48 hodin vyslat 900 vojáků pro potřeby policie na řešení uprchlické krize. Na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku to řekl náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) uvedl, že armáda bude s policií v pondělí jednat o společném cvičení, které by mělo být ještě v září.

„Okamžitě jsme připraveni vyslat ve velmi krátké době, zhruba do 48 hodin, 900 vojáků ve prospěch Policie České republiky a ta by následně definovala, kde ti vojáci by sloužili," řekl generál Bečvář. Maximum, jež by armáda mohla policii poskytnout, by podle něj bylo 2500 vojáků. „Potom už bychom museli jasně říct, které aktivity bychom omezili například v mezinárodních cvičeních a dalších závazcích," dodal.

Podle Martina Stropnického je povinností armády připravit se na případnou uprchlickou vlnu, kterou nelze plně vyloučit, a rozdělit si s policií úkoly. V pondělí se proto sejdou zástupci generálního štábu armády a policejního prezidia a budou jednat o společném cvičení. „Chceme cvičit v prostoru srovnatelném s hraničním prostorem," řekl Stropnický. Cvičení by se podle něj mělo konat do konce září.

„Příslušníci armády mají dostatek zkušeností ze zahraničních misí, kde musí zvládat práci s davem, kde musí zvládat další poměrně složité věci, když jsou konfrontováni s prostředím. Takže já myslím, že armáda, pokud bude povolána, si úkoly splní dobře," řekl Bečvář.