Ze svíček za Havla možná vznikne vosková socha ve tvaru srdce

Praha – Z tisíců svíček, které lidé přinesli na Václavské náměstí k uctění památky exprezidenta Václava Havla, by mohla vzniknout socha. Umělec Lukáš Gavlovský plánuje vytvořit z vosku více než dvoumetrovou plastiku ve tvaru srdce. Zatím ale není jasné, kde by objekt stál. Radnice Prahy 1 by jej chtěla umístit jinde než na Václavském náměstí. V úvahu připadá třeba odsvěcený kostel svaté Anny, takzvaná Pražská křižovatka.

Jen ze svíček pod sochou svatého Václava lze prý odhadem získat dva metry krychlové vosku. Materiál by stačil na 2,4 metru vysoký sloup s podstavou ve tvaru srdce. Z Václavského náměstí by ale měly být svíčky odstraněny už v sobotu ráno, a to kvůli oslavám příchodu Nového roku. 

Gavlovský se podle svých slov domluvil s odklízecí četou, aby mu vosk schovala. Poté by jej rád tavil a přímo na Václavském náměstí z něj vytvářel sochu za pomoci lidí, kteří by se do této akce chtěli zapojit. Zatím ale není jasné, jak bude odlévaní nakonec vypadat, umělec nyní shání podporu u městské části. Výtvarník také uvažoval, že by do voskového díla začlenil i svíčky zapalované na Národní třídě u památníku 17. listopadu. Z těchto míst už ale byly svíčky odklizeny. 

Výtvarník Gavlovský:

„V materiálu, který se jednou stane odpadem, vidím mnoho světů. Jsou v něm nainvestovány představy lidí o slušné společnosti, je do něj zamodlena naděje, že je možné jednat podle nejlepšího svědomí a netratit na tom, naděje, že všechno, co je politické, nemusí být špinavé a zanesené neprůhlednou vrstvou divných zájmů.“

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)

Vedení radnice Prahy 1 se nápad zamlouvá, srdce by ale chtělo umístit na jiné místo než na Václavské náměstí. Podle mluvčí Prahy 1 Veroniky Blažkové uvažuje například o kulturním centru Pražská křižovatka, které Havlova nadace vytvořila ze starého kostela a kam se lidé chodili poklonit Havlovým ostatkům. 

Výtvarník uvažoval i o tom, že by do vosku byly zality některé ze vzpomínkových předmětů, které lidé na Václavské náměstí přinesli. Radnici by se ale více líbilo jen čistě voskové dílo.

Svíčky za Václava Havla
Zdroj: ČT24