Mezi obviněnými exmanažery ŘSD je i Hala - známý opulentní oslavou

Praha – Mezi třemi zatčenými exmanažery Ředitelství silnic a dálnic, kteří podle policie za úplatek zařídili soukromé firmě výhodný pronájem odpočívadel na dálnicích D5 a D47, je i Michal Hala. Hala, tehdy vysoký manažer ŘSD, na sebe upoutal pozornost předloni v červnu velkou oslavou svých narozenin. Večírek pro 300 hostů prý stál tři čtvrtě milionu korun. Ve vazbě je podle Hospodářských novin, které informaci přinesly, i někdejší firemní právník Robert Wolf.

Protikorupční policie před Vánocemi obvinila dva bývalé manažery a někdejšího právníka ŘSD kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na uvedených dálnicích. Dva exmanažery policisté stíhají pro přijímání úplatku a všechny také pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Detektivové odhadují škodu na několik set milionů korun. Jedním z obviněných je podle důvěryhodných zdrojů také bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman. Policie obvinila rovněž majitele dvou obchodních společností, který podle kriminalistů jednomu z bývalých manažerů poskytl úplatek přes 15 milionů korun.

Právník Václav Láska:

„U těchto osob předpokládám určitou provázanost s politickou sférou. Nemám důkaz spojení s určitou skupinou, ale pan Hala se choval hloupě, když dával najevo své bohatství, na které si nemohl legálně vydělat. A přesto byl ve své pozici držen, proto musel mít politické krytí.“

Podle policie jeden z manažerů ŘSD uzavřel v roce 2006 se dvěma společnostmi nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování obslužných zařízení (čerpací stanice, odpočívadla) na dálnicích D47 a D5. „Tyto smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát předmětné pozemky pronajímal přímo (bez prostředníků), mohl získat více než 264 milionů korun,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Podle něj tuto částku inkasovaly na úkor státu firmy.

Kdo je Michal Hala?

Na manažera ŘSD Michala Halu, dlouholetého člena ČSSD, poprvé upozornili Reportéři ČT už před dvěma lety. Tehdy si jako státní úředník s platem 60 tisíc korun hrubého uspořádal na břehu Vltavy narozeninovou oslavu za 750 tisíc korun. Výdaj objasňoval tak, že většinu zaplatili jeho pozvaní přátele, mj. ředitelé stavebních firem. Sám Hala na ŘSD přitom rozhodoval o zakázkách právě pro stavbaře.

Kontroverze vzbudila i jeho záliba v závodění, kdy kvůli utajení vystupoval jako Michal Michael. Když byl odhalen, vyšlo taky najevo, že jeho sponzorská firma EDIKT dostávala od ŘSD množství zakázek. Do soutěží maximálně pro čtyři uchazeče ji vždy nominoval právě Michal Hala, a stavbaři pak v některých soutěžích vyhráli přesto, že ani nedali nejlevnější nabídku.