U rakouských hranic hlídají policisté, u německých ne. Prodyšné ale nejsou

UDÁLOSTI: Cesta do Německa je otevřená jen zdánlivě (zdroj: ČT24)

Překročit hranice mezi Českem a sousedními státy zatím lze bez omezení. Nerušeně přejít lze i do Německa, jak vyzkoušeli redaktoři České televize. Krátce za hranicemi ale již hlídky čekají. Jiná je situace na hranicích s Rakouskem. Ačkoli na nich Vídeň kontroly neobnovila, zatímco přechody do ostatních sousedních států již kontroluje, česká policie provádí na hlavních tazích namátkové kontroly. Řidiči proto musí počítat i s kolonami.

Rakousko ohlásilo dočasné obnovení dočasných kontrol na většině hraničních přechodů od středy. Opatření se netýká hranic s Německem a Českem. Německo ale rakouské hranice již kontroluje samo a Česko zavedlo u hlavních hraničních přechodů do rakouska namátkové kontroly. Jejich důsledkem byly již v pondělí kolony u Dolního Dvořiště. Situace se nezměnila ani v úterý, v době dopravní špičky byla kolona bezmála dvoukilometrová, zdržení bylo zhruba 45minutové.

Podle českých kamionových dopravců lze s podobnými omezeními počítat i na dalších vnitroschengenských hranicích, kde jsou obnovené kontroly. Čeká se jednotky, ale i desítky minut. „Čekací doby na rakousko-německých hranicích jsou podle řidičů 15 až 30 minut,  což není zase tak velký problém. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet,“ řekl jednatel dopravní společnosti z Tachova Milan Čmiko.

  • Česko: namátkové kontroly na hranicích s Rakouskem
  • Maďarsko: obnovené kontroly na hranicích s Rakouskem (z rakouské strany), namátkové kontroly na hranicích se Slovenskem (ze slovenské strany)
  • Německo: obnovené kontroly na hranicích s Rakouskem
  • Rakousko: obnovené kontroly na hranicích s Německem (z německé strany), od středy také s Itálií, Maďarskem, Slovenskem a Slovinskem, namátkové kontroly na hranicích s Českem (z české strany)
  • Slovensko: namátkové kontroly na hranicích s Maďarskem, obnovené kontroly na hranicích s Rakouskem (z rakouské strany)
  • Slovinsko: obnovené kontroly na hranicích s Rakouskem (z rakouské strany)
  • ostatní státy: hraniční přechody zůstávají ve standardním režimu

Zatímco rakouské hranice ze všech stran obsadili nebo v nejbližších hodinách obsadí policisté, na česko-německých hranicích je zatím prázdno. Je to ovšem pravda pouze do určité míry, jak se přesvědčila dvojice redaktorů ČT spolu s kameramanem.

Do Německa přešli u Chebu a zamířili do města Schirnding – podobně jako běženci oděni do bundy, svetru s kapucí a s batohem. Na hranicích samotných si všimli pouze opuštěných budov celní správy, žádné hlídky u čáry nestály. Když ale zamířili k nádraží, scéna se změnila – začaly se objevovat policejní hlídky. První novinářům zkontrolovala občanské průkazy, na nádraží potom celníci legitimovali cestující před odjezdem vlaku mířícího do bavorského vnitrozemí. Kdo platné doklady nemá, tedy neodjede.

Někteří obyvatelé bavorského příhraničí přes zesílené kontroly mají z migrantů strach. „Neví se, kdo sem příchází. Ze sta emigrantů je devadesát mužů, deset jsou ženy a děti," poznamenal obyvatel Schirndingu.