Školství může přijít o dotace, Dobeš o křeslo

Praha – Audit Evropské komise zjistil, že ministerstvo školství dělalo chyby při zadávání veřejných zakázek v programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Resortu proto bude zřejmě dočasně zastaveno proplácení dotací z EU. Česko tak může přijít až o 53 miliard korun. Šéf poslanců TOP 09 Petr Gazdík ministra školství Josefa Dobeše (VV) vyzval, aby z nastalé situace vyvodil osobní odpovědnost, kriticky se k Dobešovi staví i opozice. Vít Bárta naopak svého spolustraníka brání, ministr prý za problémy nemůže.

Ministerstvo a Dobeš jsou kvůli čerpání prostředků z evropských fondů dlouhodobě kritizováni. Náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Zaorálek se už nechal slyšet, že úřad akutní hrozbu ztráty evropských peněz řeší.

Podle předběžné zprávy zjistil audit nedostatky v kontrolním systému a v několika projektech realizovaných jak kraji, tak ministerstvem. Kvůli možnému pozastavení dotací už Dobeš požádal o schůzku premiéra Petra Nečase (ODS). „Jedná se o závažný problém České republiky. Na jeho řešení je tedy nezbytná spolupráce s dalšími úřady – s ministerstvem financí a ministerstvem pro místní rozvoj,“ uvedl Zaorálek.

I z ministerstva financí však zaznívá na Dobeše kritika. „Považuji to za výsledek zcela nekvalifikovaného řízení, ba dokonce za výsledek naprostého nepochopení řízení nezbytných procesů čerpání ze strukturálních fondů. Jedná se o daň, kterou veřejnost platí za důvěru, kterou svěřilo subjektu s názvem Věci veřejné,“ konstatoval šéf resortu Miroslav Kalousek (TOP 09).

Za chyby může předchozí vedení, zní z úřadu

Ministerstvo školství nyní očekává pozastavení proplácení dotací do doby, než bude zjednána náprava. Podle Zaorálka vznikly nedostatky v letech 2008 a 2009, špatnou kontrolu má prý na svědomí předchozí vedení. Podle informací Radiožurnálu ovšem nesou odpovědnost i současní představitelé ministerstva. Kontrola podle písemného vyjádření Evropské komise totiž sahala až do května letošního roku.

„Na základě doporučení auditu Evropské komise budou neprodleně přijata opatření ke zvýšení kontrolních mechanismů. Chci ubezpečit veřejnost, že se v žádném případě nejedná o zastavení programu jako takového,“ dodal náměstek. Nehledě na to by ale měl podle Gazdíka Dobeš rezignovat, uvel s tím, že někdejší personální šéf Bártovy detektivní agentury ABL po stránce organizace personálií evidentně na ministerstvu naprosto selhává. „Pan ministr by z toho měl vyvodit osobní odpovědnost. Za rok a půl na ministerstvu nepředvedl takřka nic vyjma toho, že Českou republiku patrně připravil o velké množství peněz z evropských fondů,“ řekl Gazdík.

Bárta: Ministr čistí chlév po Vitulovi

Kužel: Dobeš dělá ve školství mnoho dobrého

Za svého spolustraníka se ve večerních Událostech, komentářích ČT postavil šéf poslanců VV Vít Bárta. Dobeš podle něho pouze zdědil mnoho chyb z let, kdy měl čerpání evropských peněz na starosti bývalý náměstek ministra a současný šéf jihomoravské TOP 09 Jan Vitula. „Koná (tj. Dobeš - pozn. red.) svoji správnou práci a odstraňuje Augiášův chlév způsobený jihomoravským šéfem TOP 09 panem Vitulou a je zapotřebí za panem ministrem Dobešem dál stát,“ uvedl Bárta.

Dobeše podporuje i prezident Hospodářské komory Petr Kužel. Dobešův případný odchod z vlády by podle něho zastavil mnoho pozitivních změn v systému českého školství. „Po dlouhé době řídí tento klíčový resort člověk s jasnými názory, který neříká jen líbivé věty o vzdělanosti. Chápe celospolečenský význam učňovského školství a další často opomíjené aspekty vzdělávání,“ řekl Kužel.

Podle šéfredaktora serveru Česká škola Jana Wagnera Česku hrozí, že bude muset v případě prokázání chyb část vyčerpaných peněz dokonce vracet. K chybám totiž došlo v minulých letech. Pokud chybu v projektu udělala organizace přímo řízená ministerstvem školství, bude dotační ztráta hrazena ze státního rozpočtu," myslí si Wagner. Vzhledem ke dlouhodobým problémům, které program Vzdělávání pro konkurenceschopnost provázejí, by měl premiér Nečas ministra Dobeše odvolat, dodal školský odborník.

Josef Dobeš
Zdroj: ČT24

Náměstci se mění jak naběžícím pásu

Včera ministerstvo oznámilo, že po několika dnech ve funkci odchází ministerský úředník Robert Plaga, který zde byl za čerpání miliard z EU zodpovědný. Z ministerstva Plaga podle úřadu odešel po dohodě. Jeho představy o odborném vedení agendy se neshodovaly s představami ministerstva, napsal podle serveru Česká pozice svým kolegům při odchodu. Jednalo se již o pátého úředníka na tomto postu za poslední rok a půl. MŠMT patří k institucím, které čerpají evropské dotace v Česku nejpomaleji.

Česku jde o desítky miliard

Do roku 2013 může Česko získat z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost na nejrůznější výukové projekty celkem zhruba 53 miliard korun. Dalších asi 59 miliard je v programu Výzkum a vývoj pro inovace, určeny jsou na vědecké projekty.

Podle pravidel EU musí každý operační program do konce roku 2011 certifikovat 15 procent prostředků, které má v tomto období v Bruselu k dispozici. Program Výzkum a vývoj pro inovace měl na začátku prosince certifikováno 1,3 procenta celkových peněz, u programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost to bylo 5,5 procenta. Certifikací se rozumí ověření výdajů jednotlivých programů.

Rozhovor s Janem Wagnerem (zdroj: ČT24)

Minulý týden Zaorálek informoval, že do konce letošního roku mají být v rámci obou programů schváleny projekty za zhruba 90 procent určené částky. Kvůli údajně špatnému čerpání evropských peněz na ministerstvu v roce 2007 skončila bývalá ministryně školství Dana Kuchtová. V podobné situaci se už v minulosti ocitlo několik programů určených například na životní prostředí, dopravu nebo podnikání a inovace.