Poslanec Adam opouští Úsvit. Vadí mu radikalizace strany

Poslanec Petr Adam opouští stranu Úsvit - Národní koalice i její sněmovní klub. Nelíbí se mu radikalizace seskupení. Počet členů frakce Úsvitu tak klesne na osm, po volbách před dvěma lety měla 14 poslanců. Adam bude nezařazeným poslancem.

Adamovi vadí, že Úsvit začal spolupracovat s Blokem proti islámu Martina Konvičky a kontroverzním sociologem Petrem Hamplem. „S těmito lidmi nemohu a nechci být jakkoli do budoucna spojován,“ řekl. 

Poukázal na to, že poslanci Úsvitu byli zvoleni hlavně kvůli prosazování přímé demokracie, nikoli proto, aby radikalizovali společnost tématem nelegální imigrace. V této souvislosti podotkl, že Úsvit se v minulosti odklonil od bývalého předsedy Tomia Okamury právě kvůli jeho příliš radikálním názorům.

Spolu s dalšími poslanci Milanem Šarapatkou a Karlem Pražákem, kteří odešli z klubu Úsvitu už dříve, chce prý Adam dělat pragmatickou a slušnou politiku.

Konvička jako superlídr

Spolupráci s Blokem proti islámu oznámil opoziční Úsvit - Národní koalice začátkem září. S podporou bloku půjde Úsvit do krajských, senátních a sněmovních voleb, Konvička má být takzvaným superlídrem formace.

Strana Úsvit - Národní koalice navazuje na hnutí Úsvit, které po vnitřních sporech opustil jeho zakladatel Okamura a poslanec Petr Fiala. Ze sněmovní frakce Úsvitu byli vyloučeni a založili vlastní hnutí Svoboda a přímá demokracie.