Úředník MŠMT skončil po pár dnech

Praha – Úředník ministerstva školství Robert Plaga odpovědný za čerpání miliard z EU odchází po několika dnech ve funkci. Ministerstvo školství to uvedlo na svém webu s tím, že Plaga odchází po vzájemné dohodě. Server Česká pozice a Český rozhlas Radiožurnál uvedly, že podle Plagova dopisu úředníkům odchází proto, že jeho představy o odborném vedení agendy se neshodují s představami ministerstva. Za šéfování ministra Josefa Dobeše (VV) jde už o pátou personální výměnu na této pozici.

Plaga nastoupil do funkce vrchního ředitele sekce řízení operačních programů EU několik dní před Vánocemi. K 28. prosinci končí. Na této pozici má na starosti rozdělování více než sto miliard korun z EU určených na vzdělávání a vědu. Ministerstvo školství patří k nejpomaleji čerpajícím institucím v Česku, podle kritiků ani nestihne všechny peníze získat.

Podle náměstka pro řízení operačních programů EU Michala Zaorálka chce mít úřad do konce roku schváleno 90 procent peněz z obou programů spravovaných ministerstvem školství. „Přišel jsem na ministerstvo školství s předsevzetím, že budu moci uplatnit své odborné znalosti při řešení problematiky operačních programů EU, ale bohužel velmi rychle jsem byl konfrontován s tím, že mé představy o odborném řízení svěřené agendy se neshodují s představou vedení MŠMT… Jelikož plně respektuji právo pana ministra na výběr svých podřízených a zároveň nehodlám ustoupit z představy, že vedení sekce řízení operačních programů EU na MŠMT má být odborné a koncepční, rezignoval jsem dnes na funkci vrchního ředitele,“ napsal podle České pozice Plaga v dopise zaměstnancům ministerstva.

Podle Radiožurnálu Plaga odmítl podepsat problematické projekty, například podporu celoživotního vzdělávání. Část projektů je podle médií podezřelá. Sekci pro evropské fondy za posledního půldruhého roku řídil už pátý manažer. Před Plagou to byl právě Zaorálek a před ním Jakub Hodinář, Jaroslav Kuba a Jan Vitula.