Příští týden nás čeká babí léto, těšit se mohou i houbaři

V příštím týdnu se můžeme těšit na babí léto, odpolední teploty se totiž většinou dostanou nad 20 stupňů Celsia. Teplotně nadprůměrné mají být podle meteorologů následující čtyři týdny. Pršet by mělo méně. Vzhledem k ročnímu období lze ale očekávat výskyt místních mlh a nízké oblačnosti. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Dlouhodobá průměrná teplota v období od 14. září do 11. října je v ČR 11,4 stupně Celsia. Letos by tyto dny měly být teplejší, a to zejména v nadcházejícím týdnu. „Druhý týden očekáváme teplotně slabě nadprůměrný a třetí a čtvrtý týden by podle aktuálních předpokladů měly být teplotně průměrné," uvedl ČHMÚ.

Příští týden se budou teploty pohybovat kolem 25 stupňů, ve čtvrtek by mohly šplhat až ke 28, ochladit by se mělo v sobotu. 

Dlouhodobá předpověď ČHMÚ
Zdroj: ČT24

Na své by si měli přijít houbaři

Kvůli suchu se houbaři v minulých dnech vraceli z lesů většinou s prázdnými košíky. Houby rostly jen na některých místech, hlavně takové druhy, kterým sušší podhoubí nevadí. Teď nacházejí houbaři nejčastěji dubové nebo smrkové hřiby, ale také klouzky a najít se dá i vzácný úlovek – třeba žampion císařský. Podle mykologů by ale měly do dvou týdnů houby začít opravdu růst.

Houby by měly začít pořádně růst (zdroj: ČT24)