"Čas je mozek", informuje nová kampaň o mrtvici

Čas je mozek, upozorňuje nová kampaň (zdroj: ČT24)

Až polovina Čechů, kteří prodělají mrtvici, se dostane do nemocnice pozdě. Cévní mozková příhoda je přitom třetí nejčastější příčinou úmrtí. O jejích příznacích chce veřejnost informovat nová lékařská kampaň s názvem Čas je mozek.

Lékaři chtějí pomocí kampaně informovat především o třech hlavních příznacích mozkové mrtvice – poklesu koutku, ochrnutí končetin a poruše řeči. Podle odborníků stačí i jeden z nich, aby bylo nezbytné okamžitě volat záchranku.

Pokles koutku mohou lidé ověřit tak, že nemocného nechají, aby se usmál nebo vycenil zuby. Varující je, pokud se jedna strana úst hýbe méně. Hybnost končetin je možné otestovat předpažením po dobu deseti sekund. Jakmile jedna ruka poklesne, znamená to problém. Řeč pacienta musí být srozumitelná a plynulá.

Tomek: Přes noc se může mozek nenávratně poškodit

Do nemocnice se kvůli mrtvici dostane ročně přes 52 tisíc lidí, 28 lidí denně na cévní mozkovou příhodu umírá. Většinu z nich by však podle lékařů mohla včasná léčba zachránit.

„Pokud nejsou příznaky mrtvice paralyzující, lidé je nepoznají nebo je podceňují,“ uvedl předseda Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti Aleš Tomek. „Když se lidé snaží z potíží takzvaně vyspat, ráno může být jejich mozek již nenávratně poškozen,“ dodal.

Ačkoliv je léčba mrtvice účinná, lékaři doporučují dodržovat prevenci a nevystavovat se rizikovým faktorům. Mezi ty patří například zvýšený krevní tlak, kouření, cukrovka, nadměrné pití alkoholu, nedostatek fyzické aktivity nebo zvýšený cholesterol.

  • Cévní mozková příhoda je akutní stav, kdy je v důsledku poruchy mozkového oběhu poškozen mozek. Klinické projevy nemoci jsou velmi rozmanité a vznikají náhle. Mezi nejčastější patří oslabení horní a dolní končetiny na jedné polovině těla, potíže s mluvením, závratě nebo porucha zraku.