Vláda chystá opatření pro rodiny, třeba volno a peníze při dlouhodobé péči o příbuzného

Ministerstvo práce chystá velké změny mimo jiné v ošetřování rodinných příslušníků a rodičovské péči – lidi s vyšším příjmem by mohli podle plánů čerpat rodičovskou jen do jednoho roku dítěte, ti, kdo se budou starat o nemocné příbuzné, by zas měli mít nárok na několikaměsíční ošetřovatelské volno.

Otcové by také měli mít nárok na několikadenní volno po narození potomka, které by se hradilo z nemocenské. Ke čtveřici chystaných opatření předložených ministryní Michaelou Marksovou (ČSSD) patří také myšlenka na zavedení mikrojeslí. Podle plánů by návrhy měly začít platit v roce 2017.

Některé věci byly diskutovány v koalici, ale ne tento konkrétní seznam. Domnívám se, že tyto věci jsou přijatelné i pro opozici.
Michaela Marksová
ministryně práce a sociálních věcí

Ošetřovatelské volno by bylo podobné takzvanému paragrafu, tedy volnu při ošetřování člena rodiny. Mohl by k němu sáhnout zaměstnaný člověk, který by se začal starat o nemocného či bezmocného příbuzného. Z nemocenského pojištění by mohl dostat 60 procent z vyměřovacího základu příjmu.

Také otcovská poporodní péče by se platila z nemocenské, novopečení tátové by mohli podle plánu dostat 70 procent vyměřovacího základu příjmu, tedy podobně jako je to u mateřské. S potomkem by po jeho narození strávili několik dní. Ministerstvo propočítá, zda by to bylo pět či sedm dní.

S nápadem na zavedení otcovského volna přišel před lety ještě jako ministr práce pozdější premiér Petr Nečas (ODS). Návrh ztroskotal na škrtech v rozpočtu kvůli krizi.

Jesle pro čtyři děti - mikrojesle

Ministerstvo počítá i s kratší rodičovskou pro lidi s vysokým příjmem. Měli by ji pouze na rok, částku 220 tisíc korun by tedy mohli vyčerpat v šesti měsících. Zrušilo by se i omezení při pobírání rodičovského příspěvku a pobytu dítěte v jeslích či školce. Mohlo by tam strávit měsíčně jen 46 hodin, aby rodič o peníze od státu nepřišel, popsala ministryně.

Takzvané mikrojesle, tedy čtvrté chystané opatření, by v budoucnu měly provozovat obce či neziskové organizace. Maximálně o čtyři děti nad půl roku by se staral jeden pečující. Pravidla chce ministerstvo ověřit v projektu, který má začít v lednu v Praze, Jihomoravském kraji a ve středních Čechách.

  • Co už vláda schválila: Vládní strany se zavázaly třeba k tomu, že prosadí porodné na druhé dítě. Od letošního roku se už vyplácí a na dávku dosáhne i větší okruh rodin.
  • Na čem vláda stále pracuje: Další změna souvisí s důchodovým systémem. Navrhuje se v ní, aby rodiče se dvěma a více dětmi měli nižší, případně žádné odvody na sociální pojištění. Lidi bez potomků by naopak platili víc než doposud.
  • Co má zpoždění: Snížení daní pro rodiny s dvěma a více dětmi mělo podle plánu platit od ledna 2016. Ministerstvo financí ale příslušný zákon ještě ani neposlalo vládě. Kvůli schvalovacím lhůtám v parlamentu hrozí, že novinka vejde v platnost nejdřív od února nebo března. „Je pravdou, že se koalice zavázala postupně navyšovat daňové zvýhodnění na druhé a třetí děti, tudíž i pro rok 2017 čekáme další navýšení těchto slev,“ konstatuje ale k chystané změně daňový specialista Tomáš Hunal.
  • Co kabinet odložil: Další slíbenou novinkou je zákon o zálohovaném výživném, které by měl stát hradit za neplatiče alimentů. Politici se ale na záměru nedokáží shodnout, osud normy je tak v současnosti nejistý.