Generál Petr Pavel je skvělý, děkoval šéf NATO Stoltenberg

Mimořádné pořady ČT24 (zdroj: ČT24)

Generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg je na dvoudenní návštěvě ČR; spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou se věnovali řadě témat, mezi nimi vyzdvihnul a poděkoval za generála Petra Pavla, který dnes předsedá vojenskému výboru NATO. Stoltenberg zmínil znepokojení ze zpráv o zvyšování počtu ruských vojáků v oblasti Sýrie, naopak přivítal nové snahy dodržovat příměří na Ukrajině.

 „Chtěl bych vám také poděkovat za to, že jste nám poskytli skutečně skvělého předsedu vojenského výboru NATO. Pan generál Petr Pavel je vynikající představitel vašich bezpečnostních sil,“ řekl Stoltenberg na společném vystoupení se Sobotkou. Český ministerský předseda mu přitakal, česká veřejnost podle něj jmenování Petra Pavla do čela vojenského výboru NATO vnímá pozitivně. „Je to nepochybně čest pro ozbrojené síly a celou ČR,“ dodal.

Stoltenberg ale mluvil také o migrační krizi, která podle jeho slov vyžaduje okamžitou reakci Evrospké unie. NATO se podle něj soustředí spíše na řešení příčin krize a stabilizaci zemí původu. „Naší snahou je zajišťovat stabilitu, aniž bychom tam museli vždy posílat velké vojenské síly. Chceme vytvářet možnosti pro dané státy, aby se samy stabilizovaly,“ uvedl.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
Zdroj: Francois Lenoir/Reuters

Generální tajemník NATO rovněž zdůraznil nutnost podpořit všechny snahy o diplomatické řešení konfliktu v Sýrii. „Jsem znepokojen zprávami o zvýšené přítomnosti ruských vojsk v Sýrii. Nepřispěje to k řešení konfliktu,“ prohlásil Stoltenberg. Vzápětí podotkl, že ale příměří na Ukrajině je v současnosti dodržováno za dlouhou dobu nejlépe. I tak situaci shledává i nadále velmi křehkou. Hovořil také o nutnosti umožnit úplný přístup mezinárodním pozorovatelům do oblasti.

  • Stoltenberg se funkce generálního tajemníka NATO ujal v říjnu 2014. V letech 2000 až 2001 a poté od roku 2005 do loňského října zastával funkci norského premiéra. Paradoxem je, že kdysi v řadách mladých sociálních demokratů vášnivě protestoval proti NATO a tehdejším Evropským společenstvím. Později však tyto instituce začal sám prosazovat (členem Evropské unie však Norsko není dodnes).
  • Za prvního premiérského mandátu vyhlásil nutnost modernizace státní správy a stál u zrodu dalších razantních reforem. Zdravotnictví bylo reorganizováno, ropná a plynárenská společnost Statoil částečně privatizována.
  • Během jeho druhé vlády se do popředí dostaly otázky norské vojenské účasti v Afghánistánu i ropné aktivity v Barentsově moři. V dubnu 2010 podepsal s tehdejším ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem dohodu o ukončení vleklého sporu mezi oběma energetickými velmocemi o společnou hranici v Barentsově moři. Dohodu však dosud parlamenty obou zemí neratifikovaly.

Stoltenberg do Česka, kde stráví dva dny, dorazil jako generální tajemník NATO vůbec poprvé. Zásadním bodem středečního programu setkání s vládní delegací vedenou premiérem Bohuslavem Sobotkou je adaptace NATO na proměny bezpečnostního prostředí. Vládní delegaci kromě premiéra tvoří také první místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO), místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

Kromě toho generálního tajemníka NATO ve středu čeká setkání s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD) a o den později se šéfem Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD). Ve čtvrtek pak Stoltenberga přijme i prezident Miloš Zeman, tématem jednání bude mezinárodní terorismus. Prezident bude chtít šéfa NATO také seznámit se svým návrhem na rezoluci OSN o vzniku mezinárodní protiteroristické jednotky.

Vydáno pod