ČR zřejmě nezíská miliardy z MUS, Švýcaři připojení k žalobě zamítli

Bern/Praha - Švýcarský soud údajně zamítl žádost České republiky o připojení k trestnímu řízení proti bývalým manažerům privatizované Mostecké uhelné společnosti (MUS). Informoval o tom server Česká pozice, podle něhož švýcarský soud kritizoval způsob komunikace českých úřadů. Český stát se chtěl pokusit získat 3,5 z celkem 12 miliard korun, jež jsou nyní zablokovány na švýcarských kontech. ČR prý má deset dní na odvolání. Projednávání před švýcarským soudem začne nejdříve v dubnu příštího roku, potvrdila mluvčí soudu v Bellinzoně Marcia Gregoriová.

Švýcarský federální soud v Bellinzoně českou žádost o připojení k trestnímu řízení zamítl 19. prosince, tvrdí podle České pozice zdroj švýcarského deníku Le Temps. V rozhodnutí soudu se údajně píše, že „není možné, aby se Česká republika stala žalobcem“ v případu MUS.

V odůvodnění zamítnutí české žádosti prý soud dále píše, že během své snahy o navázání spolupráce na případu byli Švýcaři „posíláni od jednoho českého úřadu k druhému“. Autor článku Valere Gogniat České pozici řekl, že se o zatím nezveřejněném rozhodnutí soudu dozvěděl od vysoce postaveného zdroje blízkého jednání. Oficiálně by prý měl soud svůj verdikt oznámit příští týden.

Závady v kauze MUS
Zdroj: ČT24

Švýcarské úřady kvůli šetření zahájenému už v roce 2005 zablokovaly kolem 600 milionů švýcarských franků (téměř 12,2 miliardy korun) na stovce účtů ve švýcarských bankách. Praha začala letos v listopadu hledat způsoby, jak peníze případně získat zpět. Premiér Petr Nečas dříve uvedl, že je ve hře civilní žaloba, účast na trestnímu řízení, civilní žaloba připojená k trestnímu řízení a využití specifických paragrafů švýcarského trestního řádu.

O možnosti připojit se k řízení informovala švýcarská prokuratura české úřady už v roce 2006, a nikoliv až letos v září, jak tvrdí některé české úřady, cituje dnes deník Le Temps z rozhodnutí soudu. České úřady zaujaly „pasivní postoj“ a „daly najevo svůj nezájem“, uvádí Le Temps.

Letos v říjnu švýcarská prokuratura obžalovala z praní špinavých peněz a dalších finančních machinací v souvislosti s privatizací MUS šest Čechů a jednoho Belgičana. Manažeři Antonín Koláček, Luboš Měkota, Marek Čmejla, Oldřich Klimecký, Petr Kraus, Jiří Diviš a Jacques de Groot jsou obžalovaní z praní peněz, podvodu a falšování dokumentů.

Šestice stíhaných Čechů obvinění označila za konstrukci a je prý připravena doložit, že zablokované peníze nepocházejí z majetku státu ani MUS. Také Belgičan tvrdí, že je nevinný.