Soud poslal manažery a právníka ŘSD do vazby

Praha - Soud poslal do vazby dva bývalé manažery a někdejšího právníka Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podezřelé z korupce. Kriminalisté bývalé zaměstnance obvinili kvůli údajně nevýhodným pronájmům pozemků ze strany ŘSD na dálnicích D47 a D5. Detektivové odhadují škodu na několik set milionů korun. Jedním z obviněných by měl být bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman.

Dva exmanažery policisté stíhají pro přijímání úplatku a všechny také pro porušování povinnosti při správě cizího majetku. Soud uvalil vazbu také na třiapadesátiletého majitele dvou obchodních společností, který prý jednomu z někdejších manažerů poskytl úplatek přes 15 milionů korun.

Jeden z manažerů ŘSD měl v roce 2006 se dvěma společnostmi uzavřít nevýhodné smlouvy a jejich dodatky o pronájmech pozemků a vybudování obslužných zařízení (čerpací stanice, odpočívadla) na dálnicích D47 a D5. Smlouvy byly pro Českou republiku krajně nevýhodné, neboť kdyby stát předmětné pozemky pronajímal přímo (bez prostředníků), mohl získat více než 264 milionů korun, sdělil ve čtvrtek mluvčí. Podle něho tuto částku inkasovaly na úkor státu firmy.

Ruce mladíka obviněného z vraždy
Zdroj: ČT24

Majitele dvou společností policie stíhá pro trestný čin podplácení a porušování povinností při správě cizího majetku. Je podezřelý z toho, že v letech 2005 a 2006 dal jako úplatek za uzavření smluv jednapadesátiletému bývalému manažerovi ŘSD 15 milionů korun, jejichž úhrada byla zajištěna směnkami s prodlouženou splatností. Kromě toho prý uvedenému manažerovi ŘSD zajistil třiapadesátiletý muž vlastnictví bytu v Krkonoších v hodnotě nejméně 1,7 milionu korun.

Ředitelství silnic a dálnic je státní příspěvková organizace zřízená ministerstvem dopravy. Spravuje dálnice a silnice I. třídy, stará se o jejich údržbu a opravy, na starosti má také výstavbu nových dálnic a silnic I. třídy. Organizace v minulosti opakovaně čelila podezření z nehospodárného nakládání s veřejnými prostředky a bývá kritizována za to, že české dálnice jsou dražší než zahraniční.