Dohnal řeší svůj vyhazov z vedení Vězeňské služby soudně

Bývalý šéf Vězeňské služby Petr Dohnal se bude soudit s ministerstvem spravedlnosti. Je přesvědčen, že ho loni tehdejší šéfka resortu Helena Válková odvolala neprávem a porušila tím zákon. Válková svůj krok zdůvodňovala ztrátou důvěry a údajnými chybami v hospodaření Vězeňské služby.

Šlo o jeden z prvních výrazných kroků, které Válková v resortu učinila – a které ji později pro nepřesvědčivou obhajobu zřejmě stály místo. V dubnu 2014 se rozloučila se šéfem Vězeňské služby kvůli ztrátě důvěry a údajným problémům v hospodaření. S tím Dohnal nesouhlasí. „Podle mého názoru a podle názoru právníků v tom v žádném případě nebyl zákonný důvod,“ tvrdí.

Následovala stížnost, kterou ale letos nástupce Válkové Robert Pelikán neuznal. Nicméně i sám ministr poznamenal, že ne vše na Dohnalově odvolání bylo šťastné. Podání žaloby nechtěl komentovat, nicméně už v minulosti připustil možnost, že by Dohnal u soudu uspěl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pokud by se Dohnalovi podařilo zvrátit své odvolání, v čele Vězeňské služby by mohli fakticky stanout dva generální ředitelé. Ministr spravedlnosti připouští, že soud může Dohnala do funkce vrátit, proto o této možnosti už dříve jednal i se současným šéfem věznic Pavlem Ondráškem. „Slíbil, že v případě, že by správní soud rozhodl, že vrací pana Dohnala do funkce, tak odstoupí,“ uvedl Pelikán.

Dohnal ale tvrdí, že o samotnou funkci či finanční odškodnění neusiluje. „Mně jde pouze o dodržování práva a spravedlnosti, více bych se k tomu nechtěl vyjadřovat,“ řekl bývalý ředitel Vězeňské služby. V současnosti je doma a má nárok na 80 procent platu.

Dohnal žene svůj případ k soudu (zdroj: ČT24)

Žalobou se nyní bude zabývat Městský soud v Praze, který dal Dohnalovi ve sporu s ministerstvem už jednou za pravdu. Na jaře totiž resortu vytkl nečinnost v souvislosti s dřívějším Dohnalovým protestem.

Stejnou žalobu nyní chystá Dohnalův bývalý náměstek Marian Prokeš. „Chci, aby soud zkonstatoval, že jsem byl opravdu nezákonně přeřazen do záloh, že moje místo bylo zrušeno účelově jen proto, abych byl odstraněn z vedení Vězeňské služby. Mým hlavním cílem je vrátit se do pozice prvního náměstka," komentoval Prokeš.

Z funkce se musel poroučet po kritice nových manažerů Vězeňské služby v čele s Pavlem Ondráškem. Podle kárné komise porušil služební slib, protože ohrozil dobrou pověst bezpečnostního sboru.