VZP začala přispívat na vakcínu proti meningokoku

Na očkování proti meningokokové infekci začala přispívat také největší tuzemská zdravotní pojišťovna VZP. Přidává se tak k dalším, které přípravek proti zákeřnému onemocnění zčásti hradí. Až do listopadu mají na příspěvek nárok děti do 16 let. Cena vakcíny je kolem 2 000 korun – děti potřebují minimálně dvě.

VZP prozatím stanovila termín proplácení až do listopadu, zatímco další pojišťovny doplácí celoročně. Samotná VZP proplatí dětem na minimálně dvě vakcíny až 2 600 korun a například pojišťovna ministerstva vnitra přispívá šesti stovkami všem.

Meningokoková meningitida nejvíc ohrožuje právě děti a adolescenty, onemocnět ale může kdokoliv. Následky jsou přitom vážné, v těch nejtěžších případech i smrtelné. Jen za první polovinu letošního roku už onemocnělo 26 lidí a jeden pacient zemřel. „Vím, že těch lidí není moc, ale když to někdo dostane, následky jsou docela fatální,“ říká zakladatelka sdružení Antimeningokok.cz Andrea Brzobohatá.

Příspěvky pojišťoven
Zdroj: ČT24

Meningokoková meningitida je akutní nemoc, u které jde o minuty. V počátcích bývá mylně považována za virózu s nechutenstvím, nevolností a rýmou. Od prvních příznaků je průměrná doba vyhledání lékařské pomoci osm hodin a hospitalizace třináct hodin. Nemoc však může mít mnohem rychlejší spád.

„Dítě, které ještě odpoledne bylo zdravé, může být již večer na prahu smrti. Zemřít může, i když rodiče i lékaři postupují rychle a správně, tak zákeřná může tato bakterie být," konstatoval prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny a odborný garant očkovacích center Rastislav Maďar.

Trable se zákeřnou infekcí (zdroj: ČT24)

Za posledních deset let je v České republice hlášeno 37 až 99 onemocnění ročně. V 98 procentech jde o ojedinělé výskyty, zbytek je součástí epidemií, které bývají na středních školách, univerzitách, kolejích či sportovních klubech.

V populaci je deset až dvacet procent nosičů bakterie, ostatní se od nich mohou nakazit, když jsou oslabeni, tedy například v období podzimních chřipek. Proti meningokoku existuje vakcína, o kterou však Češi nemají moc zájem, ačkoliv na ni zdravotní pojišťovny přispívají. Maďar by považoval za užitečné například nepovinné plošné očkování pro náctileté, jako mají v Británii. Počet pacientů s meningokokem tam klesl o 97 procent, a to i u neočkovaných, protože očkováním také kleslo nosičství nemoci.