Průzkum: Volby by vyhrála ČSSD, ODS a VV si pohoršily

Praha - Sociální demokraté by ve volbách do sněmovny zvítězili s výrazným náskokem před ODS, která si za poslední měsíc pohoršila. Vyplývá to z výsledků prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). ČSSD si ve srovnání s listopadovými výsledky udržuje stabilní podíl kolem 34 procent hlasů, kdežto občanští demokraté ztratili tři procentní body. V současnosti by je tak volilo jen 18,5 procenta Čechů. Naopak podpora TOP 09 vzrostla.

Podle průzkumu ze začátku listopadu by pro ČSSD hlasovalo ve volbách 34,5 procenta voličů, nyní je to o půl procentního bodu méně. ODS se propadla z 21,5 procenta na 18,5, ale stále si udržela druhé místo. Na třetí pozici se posunula TOP 09, které se za jediný měsíc zvýšila podpora o čtyři procentní body na 17,5 procenta, a předběhla tak komunisty, které by stejně jako v listopadu volilo 17 procent Čechů.

Největší propad zaznamenaly vládní Věci veřejné, které by v současnosti získaly pouze 1,5 procenta hlasů. To je zhruba o polovinu méně než v listopadu. Nepřekročily by tak pětiprocentní hranici pro vstup do sněmovny. Těsně pod tímto limitem zůstali i lidovci, kteří by dostali čtyři procenta hlasů, přibližně stejně jako v listopadu.

CVVM provedlo průzkum ve dnech 5. až 12. prosince a zúčastnilo se ho 1060 lidí starších 15 let. K volbám by přišlo 54 procent dotázaných, 38 procent by volit nešlo a zbylých osm procent neví, jak by se rozhodlo. Volební účast by tak byla nižší než v posledních parlamentních volbách v květnu 2010, kdy činila 62,6 procenta.

Volební model CVVM vychází ze stranických preferencí, ale zahrnuje pouze dotázané, kteří se voleb chtějí zúčastnit a kteří uvedli nějakou stranu. Kromě toho CVVM zveřejnilo i stranické preference, které představují aktuální rozložení sympatií k politickým stranám. Nelze je tedy zaměňovat s předpovědí reálného volebního chování.

I podle preferencí mají největší podporu sociální demokraté, a to 22 procent Čechů. Občanští demokraté by skončili na druhém místě se zhruba polovičním počtem příznivců a po deseti procentech hlasů by získali komunisté a TOP 09. Věci veřejné získaly sympatie pouze jednoho procenta dotázaných.

Vydáno pod