Kadeřnice podstoupí vyšetření paměti, rozhodl soud v kauze Nečesaného

Hradecký krajský soud chce v kauze Lukáše Nečesaného zajistit odborné vyšetření paměti napadené kadeřnice. Navrhli to znalci obhajoby, kteří uvedli, že žena mohla mít kvůli poranění mozku poruchu paměti i zraku. Paměť se jí však mohla vrátit. Soud odročil hlavní líčení na neurčito.

„Původně jsem měl na mysli, že se domluvíme na dalším termínu, ale s ohledem na výslech znalců se domníváme, že v rámci objektivity a pokusu o zjištění stavu mysli poškozené se pokusíme zajistit jí vyšetření,“ řekl předseda senátu hradeckého soudu Jiří Vacek.

Hradecký soud již dříve Nečesanému udělil šestnáct let vězení, vrchní soud následně trest o tři roky zmírnil. Nejvyšší soud letos v květnu původní rozsudek zrušil, případ vrátil k hradeckému soudu a Nečesaného pustil z vězení. Jde tak pravděpodobně o prvního člověka pravomocně odsouzeného  za pokus o vraždu, který byl v Česku propuštěn na svobodu.

„Kauz, kdy Nejvyšší soud rozhodl ve prospěch pravomocně odsouzeného člověka a on nešel do vazby, bychom našli více, ale takhle vážnou věc si nevybavím,“ řekl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig.

Odborník: Ženu by měl vyšetřit psychiatr

Soud v Hradci Králové začal případ znovu projednávat ve středu, kdy Nečesaný opět vinu odmítl. Napadená žena ho však nově označila za útočníka, předtím si tím nebyla zcela jistá.

Podle znalce Petra Mečíře nebylo možné říci, na jakou dobu se u poškozené porucha paměti projevila, nutné by bylo provedení speciálních paměťových testů. Na dotaz soudu, zda je možné, že Nečesaného poznala později na záběru z televize, znalec uvedl, že to nedokáže vyloučit. „Určitě je to možné,“ reagoval Mečíř.

Před soudem vypovídal také znalec z oboru psychiatrie Ilja Žukov, který řekl, že při rekognici byl výkon kadeřnice velmi nejistý. Podle Žukova je v obecné rovině možné, že si někteří lidé mohou chybějící vzpomínky doplnit svým přesvědčením. „Určitě je ve schopnostech kvalitního psychiatra a psychologa to při vyšetření zjistit,“ řekl Žukov.

Rekognice se koná, je-li pro trestní řízení důležité, aby podezřelý, obviněný nebo svědek znovu poznal osobu nebo věc a určil tím jejich totožnost... Podezřelý, obviněný nebo svědek, kteří mají poznat osobu nebo věc, se před rekognicí vyslechnou o okolnostech, za nichž osobu nebo věc vnímali, a o znacích nebo zvláštnostech, podle nichž by bylo možno osobu nebo věc poznat.
Citace ze zákona

Podle výpovědi Nečesaného spoluvězňů navštívila obžalovaného ve věznici Mírov tehdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková. Ta v tomto případě podala stížnost pro porušení zákona. „Nečesaný měl potom dobrou náladu, říkal, že brzy půjde domů," citoval soud z výpovědi vězně. Nečesaný návštěvu Válkové potvrdil. „Byla tam i za několika dalšími vězni,“ uvedl.

Pokus o vraždu se podle obžaloby stal předloni 21. února v kadeřnictví těsně před koncem pracovní doby. Útočník ženu nejméně šestkrát udeřil do hlavy a z peněženky jí ukradl deset tisíc korun. Život jí zachránili lékaři. Nečesaný od začátku obžalobu odmítá. Před soudem řekl, že se chtěl v kadeřnictví dát ostříhat před schůzkou s přítelkyní, kadeřnice ale zavírala, a proto odešel. Žena byla podle něj napadena až po jeho odchodu.