Opozice hrozí EET ústavní stížností

Zákon o elektronické evidenci tržeb čekají ještě větší problémy, než vláda čekala. Pokud se ho podaří koalici v parlamentu i přes opoziční obstrukce prosadit, hodlá ho pravice napadnout u Ústavního soudu. Nelíbí se jí, že o tom, koho se budou registrační pokladny týkat, by měla rozhodovat sama vláda. Opozice chce, aby to bylo přímo v zákoně. Klíčová vládní norma má začít platit od poloviny příštího roku.

O tom, jestli kadeřníci, topenáři, instalatéři nebo třeba kominíci budou muset elektronické pokladny zavést, by měla vláda bez účasti parlamentu rozhodovat svým nařízením. A právě to se nelíbí pravicové opozici. „To, že může povinnosti podnikatelským subjektům libovolně ukládat vláda, je podle mého názoru protiústavní,“ uvedl člen ústavně právního výboru Martin Plíšek (TOP 09).

Kromě poslanců TOP 09 podporuje případnou ústavní stížnost i ODS. Tyto dvě strany přitom mají dohromady 42 poslanců, což by na podání stačilo. „Pokud by tam zůstal takový rozsah zmocnění, tak si myslím, že to je na ústavní stížnost. A je to na ústavní stížnost, kterou bychom nepochybně vyhráli,“ dodal poslanec ODS Marek Benda.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zatím měnit podobu zákona nechce, je ale o něm ochotný jednat. „Měli by si to vysvětlit hlavně legislativci, protože my jsme to samozřejmě schválili jako vláda, také se k tomu vyjádřila legislativní rada vlády,“ řekl Babiš.

O tom, že by mohla o počtu podnikatelů s povinnou elektronickou pokladnou rozhodovat sama vláda, ale pochybují i někteří koaliční politici. „Jsem přesvědčen, že tato věc může být na hraně,“ uvedl například předseda sněmovního ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD).

O zákonu, který má zavést elektronickou evidenci tržeb, jednal v Poslanecké sněmovně i rozpočtový výbor, který nakonec doporučil zákon přijmout. To ale zdaleka neznamená, že zákon projde. Na říjen, kdy začne ve sněmovně třetí čtení, totiž chystá opozice velké obstrukce.

Hrozí změny v jednacím řádu či zvyklostech?

Zároveň se ale obává, že se ji vládní koalice pokusí omezit . Předseda ODS Petr Fiala mluví o „ohýbání demokratických postupů a parlamentních zvyklostí“. Podle ekonomického experta ODS Jana Skopečka hrozí, že bude koalice omezovat právo poslanců na vystupování k jednomu programu. „I tehdy, když jsme tomu čelili my, tak naši poslanci poctivě do rána seděli a neomezovali právo opozice využívat parlamentních zvyklostí a pravidel, aby prodlužovali jednotlivá čtení. Teď aniž  by obstrukce začaly, tak už od vlády slyšíme, že bude přemýšlet o změně jednacího řádu a zvyklostí,“ uvedl Skopeček v Událostech, komentářích.

Podle Martina Kolovratníka (ANO) je ale zásah do jednacího řádu nepravděpodobný. Musel by se totiž změnit zákon a to by chvíli trvalo. Jsou ale věci, které vidí kriticky a které jsou spíš zvyklostí. „Jednací řád sněmovny nemá žádné ustanovení o dvou hodinách pauzy na jednání poslaneckého klubu. To je jedna ze zvyklostí. Zatím je dodržována jak koalicí, tak opozicí, ale jestliže tato pouze zvyklost bude zneužívána, že si tři kluby za sebou záměrně vyberou pauzu, pak je to špatně,“ dodal.