Výroky mladých komunistů o Havlovi politiky pobouřily

Praha – Hanlivé výroky Svazu mladých komunistů Československa na adresu zesnulého exprezidenta Václava Havla vyvolaly mezi některými politiky výrazný odpor a nesouhlas. Ve vyjádřeních komunistického dorostu se hovořilo o Havlovi mimo jiné jako o zrádci. KSČM se sice od jejich slov distancovala, některým politikům to ale připadá málo. Výroky odsoudila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová, předseda poslanců VV Vít Bárta žádá od KSČM omluvu.

„Na jednu stranu jsem ráda, že se od toho vedení Komunistické strany Čech a Moravy distancovalo, na druhou stranu mi to přijde málo,“ řekla Němcová. Podle ní si mají udělat větší pořádek mezi svými stoupenci i členy. „Protože to je tak nesmírná ostuda a tak závažná věc, že tak lehko jenom omluvou se z toho vyváznout nedá,“ zdůraznila. Výroky mladých komunistů označila mimo jiné za skandální, šokující a odporné.

„Národe, oslavuj! Zemřel Václav Havel, sluha USA, NATO, sudetských Němců a Izraele. Zemřel největší zrádce českého lidu! Zemřel Václav Havel, spoluviník bombardování Jugoslávie, spoluviník vraždy 2500 civilistů. Pryč se zrádci!“ uvedli mladí komunisté na webu.

Předseda poslaneckého klubu VV Vít Bárta vyzval jménem klubu KSČM a zejména její mladé představitele, aby se omluvili „za naprosto dehonestující, nefér vedenou kampaň“ proti Václavu Havlovi a od mladých komunistů se distancovali. „Od neděle každý den posloucháme o tom, jak si celá Evropa váží Václava Havla. A zde, sami doma, si nemůžeme nechat líbit takovouto dehonestační kampaň vůči našemu prvnímu prezidentovi,“ prohlásil.

Komunisté se od prohlášení svazu mladých komunistů již v pondělí distancovali. „Projevovat radost nad úmrtím kohokoli, či jeho smrt dokonce oslavovat, to KSČM považuje za zcela neetické a odpudivé jednání, za projev hulvátství a neschopnosti vnímat a respektovat různé názory a cítění lidí,“ uvedla mluvčí strany Věra Žežulková.

Vydáno pod