Váleční veterání mají další zrekonstruované oddělení

Praha - V pražské Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) bylo dnes slavnostně otevřeno nově zrekonstruované oddělení domu pro válečné veterány. Domov a péči zde nalezne 38 veteránů druhé světové války. Náklady na rekonstrukci činily zhruba 20 milionů korun, podle ministra obrany Alexandra Vondry přispělo ministerstvo přibližně polovinou této částky. Obrana registruje 1 800 veteránů druhé světové války a zhruba 17 000 novodobých válečných veteránů.

Ministr přiznal, že v péči o válečné veterány má Česko deficit. Otevření zrekonstruovaného oddělení je podle něj prvním krokem k napravení současného stavu. „Kapacita není taková, aby mohla uspokojit poptávku, ale přece jen jde o krok kupředu,“ dodal ministr.

„Je třeba neustále upozorňovat na to, že ty současné kapacity prostě nestačí,“ uvedla také náměstkyně ředitele ÚVN Lenka Gutová. Rekonstrukce podle ní trvala půl roku, v jejím průběhu byli veteráni umístěni na různých pokojích nemocnice. Po dobu rekonstrukce se požadavky na umístění do domova pro veterány podle jejích slov zdvojnásobily. „Je vidět, že potřeba zdravotně-sociální péče pro válečné veterány, kteří nejsou schopni se o sebe sami postarat a potřebují pomoc v běžných denních činnostech, je a bude do budoucna zcela potřebná,“ vysvětlila Gutová.

Podle ředitele nemocnice Miroslava Zavorala bylo v právě dokončené první etapě rekonstrukce otevřeno oddělení sociální péče, které má 38 lůžek. Jeho kapacita je nyní zcela naplněna. „Nicméně doufáme, že v následujících etapách budeme moci naši péči otevřít i pro další veterány,“ dodal.

Všichni veteráni, kteří jsou nyní v domově v budově ÚVN umístěni, jsou vysloužilci z druhé světové války. Stará se o ně tým asi 20 lidí, složený ze všeobecných sester a sociálních pracovníků. Lékaři nejsou v domově pro veterány stále přítomni. Docházejí pouze jednou měsíčně na kontrolu a předepisování léků. Pokud je ale třeba, mohou se sem přemístit z ÚVN.