Podle Klause se Havel stal symbolem novodobého českého státu

Praha – „Václav Havel se stal symbolem novodobého českého státu,“ řekl v reakci na dnešní úmrtí svého předchůdce prezident Václav Klaus. „O jeho vážném zdravotním stavu jsme věděli, přesto je tato zpráva pro nás něčím, co jsme si neodvažovali připustit,“ dodal Klaus, podle nějž Havel se svými vážnými zdravotními obtížemi bojoval statečně. Na Pražském hradě vlaje smuteční vlajka. Od zítřejších deseti hodin budou na Hradě k dispozici pro veřejnost kondolenční knihy.

Klaus také řekl, že k Havlovi choval respekt už od šedesátých let, kdy ho poznal. Připomněl, že to byl právě Havel, kdo ho pozval v roce 1989 do vznikajícího Občanského fóra. Havlův boj proti totalitě označil Klaus za neohrožený a exprezidenta za vůdčí osobnost sametové revoluce. „Jeho osobnost, jméno i dílo podstatně napomohly tomu, aby se Česká republika rychle začlenila do společenství svobodných a demokratických zemí,“ prohlásil Klaus. 

Prezident také pozval na Hrad nejvyšší ústavní činitele – předsedy obou komor parlamentu a také premiéra, aby společně připravili další nezbytné kroky.

Václav Klaus k úmrtí Václava Havla (zdroj: ČT24)