Policie zahájila řízení s dvěma lidmi v kauze České pošty

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu dnes zahájil zkrácené přípravné řízení proti dvěma lidem v kauze České pošty. Podezírá je z nepřímého úplatkářství, uvedl žalobce Zdeněk Matula. Policie sdělila podezření podnikateli Lukáši Čadkovi a sociálnímu demokratovi Kamilu Chocovi, který údajně po Čadkovi chtěl třímilionový úplatek za urovnání sporu s poštou. Peníze prý měly jít do pokladny ČSSD a přímo ministru vnitra Milanu Chovancovi (ČSSD), což strana i Chovanec odmítají.

Státní zástupce uvedl, že jsou dva lidé podezřelí z nepřímého úplatkářství. Za tento trestný čin hrozí až dva roky vězení tomu, kdo úplatek poskytne, nabídne nebo slíbí, a až tři roky vězení tomu, kdo úplatek žádá či přijme. Kauza se řeší ve zkráceném přípravném řízení, což podle trestního řádu znamená, že muži nebyli obviněni a policie očekává, že je bude možné do dvou týdnů postavit před soud. Státní zástupce také v těchto dvou týdnech může s podezřelými sjednat dohodu o vině a trestu, navrhnout soudu jejich potrestání nebo případ odložit.

Další žaloba v kauze pošty, tentokrát na jejího ředitele

Padla další žaloba v kauze kolem České pošty. Lukáš Čadek podal trestní oznámení na Českou poštu a její zaměstnance v čele s generálním ředitelem Martinem Elkánem. „Podal jsem trestní oznámení na poštu a jednotlivé lidi z firmy, s nimiž jsem věc řešil. Je tam napsaný také ředitel Elkán. Figurují v něm čtyři skutkové podstaty podvodu," potvrdil Čadek Lidovým novinám. Podnikatel viní státní podnik z toho, že ho podvedl a on tak přišel o 27 milionů korun.

Kauza kolem České pošty vypukla minulý týden, kdy se v médiích objevila informace, že Kamil Choc ze středočeské ČSSD údajně požadoval třímilionový úplatek po podnikateli Lukáši Čadkovi, který s Českou poštou vede spor o více než 20 milionů korun. Peníze údajně měly jít do pokladny sociálních demokratů a přímo k Milanu Chovancovi, což strana i ministr odmítají.

Čadek v minulosti spolupracoval s Českou poštou a dostal se s ní do sporu o 24 milionů korun. Čadek měl zajistit prodej drobného sortimentu na přepážkách pošty. Z obchodu nakonec sešlo, což přivedlo podnikatele ke krachu. Pošta se naopak brání tím, že s ní Čadek neměl žádnou smlouvu a svůj nárok staví na falešných e-mailech.