Babiš podporu nenašel, vládní usnesení o průmyslové zóně Nad Barborou platí

Červencové usnesení vlády o vzniku průmyslové zóny Nad Barborou v Karviné koalice nehodlá měnit. Návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO) nezískal na koaliční radě podporu. Ministrovi vadí, že před hlasováním minulý měsíc nevěděli, že pozemky se mají kupovat od společnosti Asental Land podnikatele Zdeňka Bakaly.

Když jsou pozemky zatížené potenciálními břemeny, jako je poddolování, eventuálně metan a nemovitosti, které jsou nepotřebné, ruiny, které tam dnes stojí, tak z našeho pohledu je pozemek téměř bezcenný.
Jaroslav Faltýnek

Andrej Babiš chtěl, aby vláda zrušila své usnesení, kterým koupi zóny Nad Barborou podpořila. Na jednání koaliční rady o tom ale potřebnou většinu nepřesvědčil. Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka se nicméně koalice dohodla, že ministerstvo průmyslu a obchodu ještě vypracuje materiál o všech potenciálních průmyslových zónách v Moravskoslezském kraji. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) ale není kam investory umisťovat.

„Diskuse pokračuje, počkáme na zodpovězení dotazů od ministra průmyslu a obchodu. Pro nás je ta záležitost netransparentní,“ uvedl Faltýnek. „Další pracovní místa budou potřeba, to nikdo nezpochybňuje. Ale máme tady už jednu zkušenost. Je průmyslová zóna v Holešově, kde se investovala miliarda korun a není tam nic. Jsou to vyhozené peníze,“ dodal Faltýnek v Událostech, komentářích. 

Pro změnu usnesení není podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka zásadní argument. „Míst na umístění průmyslové zóny tolik není. Jenom proto, že pozemky patří panu Bakalovi, tak přeci nezrušíme zónu. Že to prodává pan Bakala, mě nenaplňuje štěstím, ale přijde mi to více emocionální než racionální kauza,“ uvedl.

Dvě stě milionů by měl získat Bakala

Ta zóna je přenošené dítě. Poprvé o ní jednala Rusnokova vláda. Když jsem to přebral, měl jsem pochybnosti.
Jan Mládek

Babiš ale považuje za naprosto nepřípustné, že vláda nebyla informována, že dvě stě milionů korun z veřejných prostředků má jít na výkup pozemků „vlastněných člověkem, který neplní své závazky vůči České republice a jejím občanům.“

Společnost Asental Land se podle Babiše dříve jmenovala RPG RE Land. „Na Asental Land se přejmenovala 5. května 2014. 15. května pan hejtman Novák podepsal s touto firmou smlouvu. RPG je jméno známé, evidentně se nechtělo vědět, že Asental je RPG…. Za státní peníze se mají zhodnotit pozemky, které patří do OKD. Dává mi to celé indicie, že je to zase nějaká připravovaná akce, nějaký tunel,“ řekl Babiš České televizi.

Moravskoslezský kraj i primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD) Babišův postoj nesdílejí. Ten, kdo odmítne průmyslovou zónu, podle primátora Karviné odepisuje celý region.

Nic jiného jsem nečekal, protože když někdo (Babiš) v argumentech používá lživá vyjádření, nemůže uspět. Přirozeně je to nejlepší rozhodnutí pro region a rozvoj a zaměstnanost v kraji.
Miroslav Novák (ČSSD)
hejtman Moravskoslezského kraje za ČSSD

Zóna má vzniknout do tří let

Vláda schválila vznik průmyslové zóny Nad Barborou 22. července. Oblast v areálu po bývalém Dole Barbora měla vyrůst v letech 2016 až 2018 a celkové náklady na vybudování zóny se odhadují na 1,2 miliardy korun.

Kromě pozemků Bakalovy společnosti se na území nacházejí i pozemky ve vlastnictví města Karviná nebo Slezské diakonie. Kraj je má všechny vykupovat za jednotnou cenu 212 korun za metr čtvereční.