Lupiči s maskami přepadli zaměstnance bezpečnostní agentury

Chýně – Tři ozbrojení muži s gumovými maskami přes obličej v pátek večer přepadli v Chýni u Prahy zaměstnance bezpečnostní agentury. Ukradli jim peníze, které převáželi. O jak vysokou částku šlo, se zatím neví.

K přepadení došlo v půl deváté poblíž distribučního skladu Plzeňského Prazdroje. Podle policie měli lupiči střelné zbraně a mluvili česky. Při přepadení nebyl nikdo zraněn. Policie se z taktických důvodů nechce zatím k věci vyjadřovat. 

Jaké částky se trojice zmocnila, policie zatím přesně neví. Jasné není ani to, jak se pachatelé dostali z místa činu. Ještě během noci se rozjela velká pátrací akce, do které se zapojily desítky policistů. Zatím je ale veškeré pátrání bezvýsledné.

V Chýni měli v tu dobu obecní oslavu

Mluvčí Plzeňského Prazdroje Jiří Mareček potvrdil, že poblíž distribučního centra v Chýni bylo přepadeno vozidlo bezpečnostní agentury. Nikdo ze zaměstnanců se podle něj nestal součástí incidentu. „Spolupracujeme s policií, které jsme poskytli záběry z bezpečnostních kamer. Doufáme, že bude vše brzy a řádně prošetřeno a viník bude dopaden,“ dodal Mareček.

Starosta Chýně Pavel Fousek uvedl, že v pátek měli obecní oslavu, která se protáhla do pozdních hodin. Ničeho si prý ale nevšimli. „Je to na kraji obce, tam se klidně něco mohlo dít a my jsme to vůbec nemuseli slyšet,“ podotkl.

Podobná událost se přitom v obci ležící za západním okrajem Prahy mezi karlovarskou silnicí a dálnicí na Plzeň nestala poprvé. V březnu 2006 tam skupina mužů se samopaly oloupila převozce peněz z pivovaru. Jednoho z mužů postřelili. Lupiči tehdy údajně ukradli několik milionů korun.

Chýně je jednou z mnoha obcí v prstenci kolem Prahy, kde se v posledních letech masivně staví a kde rapidně přibývá obyvatel. Nyní je tam k trvalému pobytu hlášeno kolem 1 800 lidí, zástupci obce ale odhadují, že skutečný počet obyvatel je mnohem vyšší. 

Výběr případů, kdy byla přepadena nebo vykradena vozidla převážející větší množství peněz 

6. března 2006 - Ozbrojený lupič údajně přepadl v Jindřichově Hradci vůz převážející peníze a ukradl z něj 37 milionů korun. Podle pozdějších zjištění ale krádež peněz ze služební fabie zinscenovali dva zaměstnanci agentury, které soud poslal na deset let do vězení.

9. srpna 2006 - Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby. Uloupili z něj 77 milionů korun. Pachatele ani peníze se policii nepodařilo vypátrat, v únoru 2008 byl případ odložen.

17. ledna 2008 - Ozbrojený muž údajně přepadl nedaleko čerpací stanice u Sedmihorek na Semilsku auto převážející peníze. Posádka vozu mu vydala 74 milionů korun. Policisté však odhalili, že se na krádeži podílela posádka vozidla. Do července 2008 obvinili čtyři muže, mezi nimi i řidiče dodávky.

26. června 2009 - Tři pachatelé přepadli v Praze 4 vůz agentury G4S Cash Services. Během nakládky bezpečnostních boxů lupiči údajně ochromili paralyzérem pracovníky bezpečnostní agentury a odcizili přepravní boxy se 14 miliony korun. Trojici podezřelých policie zatkla počátkem srpna 2009.

27. listopadu 2011 - Lupiči přepadli na dálnici D1 u Rousínova na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby a uloupili z něj kolem 70 milionů korun. Pachatelé vůz později zapálili.

Největším případem zůstává loupež 153 milionů korun z obrněného vozu, který v září 2002 převážel v Praze 6 peníze ze Citibank.

Přepadení v Chýni (zdroj: ČT24)