Soud uvěřil Nečasovi, že rozvědka jeho exmanželku nesledovala, ale chránila

Janu Nečasovou, dříve Nagyovou, zprostil soud obžaloby ze zneužití vojenské tajné služby kvůli svědectví expremiéra Petra Nečase i obžalovaných zpravodajců. Soud jim uvěřil, že chránili Nečasovu tehdejší ženu Radku před možným sledováním. Informaci přinesl deník Právo. Verdikt soud není pravomocný. Obžaloba zpracovává odvolání.

Soudkyně Helena Králová zprostila Nečasovou i tři bývalé příslušníky Vojenského zpravodajství obžaloby už na konci května. Nepravomocný verdikt ale tehdy nezdůvodnila. Podle kopie rozsudku, který má nyní Právo k dispozici, uvěřila obhajobě a předvolaným svědkům.

„Skutečnost, že se nejednalo o sledování, ale o obranu proti sledování, má soud za potvrzenou zejména výpověďmi obžalovaných Páleníka, Milana Kovandy a Jana Pohůnka, svědka Rostislava Pilce (bývalý šéf Vojenského zpravodajství, pozn. redakce) a všemi příslušníky Vojenského zpravodajství, kteří činnosti vykonávali,“ napsala soudkyně v rozsudku, který podle Práva není v režimu utajení.

Jana Nečasová podle obžaloby nechala tehdejší premiérovu ženu Radku sledovat z osobních důvodů. Údajně chtěla sehnat kompromitující materiály na svou sokyni v lásce a dosáhnout rozvodu. Podle soudkyně ale výpověď Nečase závěrům obžaloby odporuje. Nečas před soudem řekl, že manželství už v té době považoval za rozpadnuté. Se svou tehdejší ženou měl prý už od léta 2011 dohodu, jak budou postupovat, a odstěhoval se od ní v listopadu 2012.

Osobní pohnutky odmítla i Nečasová. Soudu řekla, že její vztah s premiérem trval už devět let. „Na dalším postupu v soukromém vztahu byli spolu domluveni, to jest na odluce a rozvodu tehdejšího předsedy vlády a na jejím odchodu z Úřadu vlády a na jeho odchodu z politické dráhy a na následujícím zveřejnění jejich vztahu,“ napsala k výpovědi Králová.

Nečas před soudem také řekl, že se obával o svůj život i o rodinu. V létě 2012 si prý všiml nezvyklého pohybu stejných osob v okolí jeho bydliště. Proto v říjnu 2012 požádal o pomoc tehdejšího ředitele vojenské tajné služby a jednoho z obžalovaných Ondreje Páleníka. Jana Nečasová měla fungovat jako prostředník pro předávání informací.

Soudkyně výpovědi expremiéra plně uvěřila. Jana Nečasová podle ní sice zřejmě neměla k tehdejší premiérově manželce Radce kladný vztah, podle soudu to ale nesouvisí s trestnou činností a neobjasňuje motiv Jany Nečasové.

Jako očitý účastník výkonné rady ODS v řádu hodin po zásahu na úřadu vlády konstatuji, že výklad, tak jak je obsažen na dnešních serverech, říkal Petr Nečas už tehdy. Přesně v tom znění. Pokud v jistou chvíli nevypovídal, tak mohl mít své důvody v šílené mašinérii těch dní spojené s přesuny lidí v 'medvědovi' napříč republikou.
Martin Novotný
poslanec a místopředseda ODS
obrázek
Zdroj: ČT24

Své závěry soudkyně odůvodnila i výpověďmi exšéfů rozvědky Milana Kovandy a Páleníka a také zpravodaje Jana Pohůnka. Všichni tři od počátku tvrdili, že dostali úkol „z nejvyšších míst“, aby provedli tzv. kontrasledování, tedy prověřili podezřelý pohyb kolem manželky premiéra a bezpečnostní riziko pro stát. Verzi o kontrasledování potvrdili i další svědci z řad rozvědčíků. Obžaloba na to podle soudkyně nereagovala. Prý je pouze označila za nevěrohodné.

Jedinou skutečností, se kterou se nalézací soud shoduje s obžalobou, je skutečnost, že Páleník, Kovanda a Pohůnek byli úředními osobami.
Rozsudek v kauze Jany Nečasové a vojenské rozvědky

Soudkyně Králová původně projednala případ sledování bývalé manželky někdejšího premiéra ve zkráceném řízení. Janě Nečasové tehdy udělila roční podmínku, trestní stíhání Jana Pohůnka zastavila a obžalobu jeho někdejších nadřízených předala ministerstvu obrany, aby je vyřešilo jako kázeňské provinění.

Žalobci ale podali proti rozhodnutí odpor a stížnosti, ohradil se také Páleníkův advokát. V případě podmínky Nečasové to znamenalo hlavní líčení, ostatní rozhodnutí ještě zkoumal Městský soud v Praze, který případ Králové nakonec vrátil, aby celou čtveřici projednala v hlavním líčení. Obžalovaných hrozilo pětileté vězení za zneužití pravomoci.

Respektuji rozsudek a že má určité odůvodnění, ale nesouhlasím ani s jedním. To je však to jediné, co s tím mohu udělat. Ten, kdo s tím může něco udělat, je státní zastupitelství. Jak řekl vrchní státní zástupce, bude podáno odvolání.
Jeroným Tejc
poslanec ČSSD a předseda ústavně-právního výboru

Další soud na podzim

Státní zástupce nyní proti verdiktu soudu zpracovává odvolání. Městský soud v Praze by se kauzou mohl znovu zabývat ještě letos na podzim. Nečasovou ale čeká zřejmě ještě další proces. Kvůli údajnému krácení daně z darů za skoro deset milionů korun. Stát tím měla připravit o 700 tisíc.