Zeman vybírá ústavního soudce. Všichni jsou skvělí, říká Rychetský

Prezident Miloš Zeman se v úterý sešel se čtyřmi kandidáty na post ústavního soudce, který se uvolní letos v prosinci, kdy vyprší mandát soudci Vladimíru Kůrkovi. Podle předsedy soudu Pavla Rychetského jsou všichni uchazeči kvalitní, a proto se bude hlava státu jen těžko rozhodovat, koho navrhne.

„Všichni jsou skvělí,“ řekl Rychetský. Jména kandidátů neuvedl, pouze prozradil, že je mezi nimi jedna žena.

Počátkem srpna Zeman navrhl Senátu jako kandidáta na ústavního soudce devětačtyřicetiletého Jaromíra Jirsu, místopředsedu Městského soudu v Praze. Pokud senátoři Jirsovu nominaci schválí, nahradí tento bývalý prezident Soudcovské unie u Ústavního soudu Vlastu Formánkovou.

Pan prezident to bude mít velmi těžké, protože v tomto roce - a vlastně na příštích osm let - se uvolní jen jedno místo soudce Ústavního soudu. Dneska jsme byli svědky defilé skvělých kandidátů a opravdu nevím, jak se pan prezident rozhodne, protože nejméně tři z těch čtyř uchazečů skutečně patří na Ústavní soud.
Pavel Rychetský
Předseda Ústavního soudu

Ta skončila ve funkci právě na začátku srpna a od té doby není Ústavní soud kompletní. Místo patnácti má teď jen čtrnáct soudců. Jirsa, který se specializuje na obchodní právo, Zemanovu nabídku přijal s tím, že si jí velmi váží.

Zeman v předvolebním prezidentském období předesílal, že personální otázky a naplněnost Ústavního soudu je jednou z primárních záležitostí, na něž chce klást důraz.