Konec džínů a triček, advokáti mají povinný dress code

Česká advokátní komora (ČAK) zavedla povinný dress code pro všechny advokáty a koncipienty. Při výkonu povolání musí nosit společenský oděv. Usnesení komory má přispět k zachování důstojnosti profese, má ale i své kritiky. Za porušení pravidla hrozí advokátům kárné řízení.

Nařízení se dotkne nejvíc advokátů, kteří vystupují před civilním soudem. Na rozdíl od právníků v trestních kauzách totiž nemusí nosit talár. Ten už advokáti oblékají čtyři roky. Vedle trestních kauz ho musí mít i v řízení před Nejvyšším soudem, Nejvyšším správním soudem a Ústavním soudem. 

Advokátní komora chce ale konec džínů, triček či strakatých košil všude. „Nejde jen o advokáta, jde o zájem klienta. Právě proto musí vhodně vystupovat a vhodně se odívat,“ tvrdí člen představenstva ČAK Michal Žižlavský. 

Někteří advokáti to ale považují za zbytečné. Josef Lžičař si někdy k soudu místo košile bere svetr. „Úroveň hry na spravedlnost nespočívá v tom, jaké budeme mít předepsané povinné pracovní kostýmy,“ řekl České televizi.

Advokátní komora zavedla povinný dress code (zdroj: ČT24)

Neformálně oblékaný advokát je i Jaroslav Ortman. V odívání by uvítal jinou změnu – povinné taláry, pod kterými se dá nosit například i tričko. „Nevím, proč se mám například v pětatřicetistupňovém vedru péct v taláru, saku a ještě košili,“ podotkl.

Předepsané oblečení mají právníci například na Slovensku nebo v Chorvatsku. V obou zemích je ale jasně dané, co je součástí služebního oděvu. To české úpravě chybí. „Je otázka, jak bude posuzováno, jaký oděv je skutečně společenský. Myslím, že ty hranice se dnes trochu posouvají,“ podotkl děkan Právnické fakulty UK Jan Kuklík.

Služební oděv na Slovensku
Zdroj: ČT24