Sociální pracovnice z kauzy Dominik dostala podmínku

Brno - Brněnský městský soud potrestal bývalou sociální pracovnici Leu Petříčkovou několikaměsíční podmínkou za maření úkonů úřední osoby. Podle soudu nekonala v případu týraného chlapce Dominika dostatečná opatření. Informaci potvrdila mluvčí soudu Gabriela Stočková. Odsouzená si ale podle ní ještě rozhodnutí nepřevzala, verdikt tak zatím nemůže zveřejnit. Sociální pracovnice se hají tím, že týrání nezaznamenala, a cítí se proto nevinná.

„Ani já to nemohu komentovat, protože si trestní příkaz nepřevzala,“ řekl dnes právní zástupce Petříčkové Milan Staněk. Potvrdil ale, že ve věci podal odpor a bude se muset konat proces. Soud ve věci rozhodl bez toho, aniž se uskutečnilo hlavní líčení. Soudce vynesl verdikt a písemně jej zaslal sociální pracovnici. Pokud by trest přijala, byla by celá záležitost uzavřena. Podala si ale odpor, soud tak bude muset vynést nový verdikt.

Otec dítěte dostal 6,5 roku vězení, jeho matka šest let

Druhou stíhanou sociální pracovnicí v kauze, která podle policie také včas nezasáhla, a neochránila tak chlapce před týráním, je Eva Babičková. Stejně jako Petříčkové jí hrozí až rok vězení. V jejím případě ale zatím brněnský městský soud nerozhodl.

Dominik nedostával řádnou stravu, byl dlouhodobě bit i jinak fyzicky týrán. V době odhalení případu, kdy musel být umístěn do nemocnice, vážil 13,5 kilogramu. Matka to odůvodňovala tím, že má poruchu růstového hormonu, přestože to nebyla pravda. Ve skutečnosti dítě hladovělo. Denně dostávalo od rodičů jen dva až čtyři krajíčky chleba.

Rodiče začali syna týrat v roce 2004. Proto byl rodičům i se sestrou odebrán. O rok později ale děti získali zpět. Na rodinu měla dohlížet sociální pracovnice Petříčková. Ve prospěch dítěte prý mohla zasáhnout už v roce 2008, ale neučinila tak. Tehdy se policie opět začala zabývat podezřením z týrání hocha.