Odbory a firmy chtějí vědět, jak vláda odpoví na krizi

Praha - Odbory a zaměstnavatelé chtějí po vládě konkrétní návrhy, jak bude čelit případné další krizi. Budou o nich jednat na mimořádné tripartitě, která se uskuteční na přelomu ledna a února. Na její program by se mělo dostat i financování zdravotnictví. Vláda podle odborů nedělá nic pro to, aby se zdravotnictví pročistilo.

„(Ekonomická) situace, jak to vypadá, se bude zhoršovat a my si myslíme, že je potřeba, abychom o těchto věcech hovořili a abychom se dokázali shodnout na určitých opatřeních, která by pomohla české ekonomice,“ zdůraznil po dnešním jednání tripartity předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil.

Experti Národní ekonomické rady vlády (NERV) ve svém protikrizovém balíčku podle některých médií radí třeba sjednotit DPH na 20 procentech, zvýšit daně na cigarety a alkohol či zkrátit pracovní dobu a s ní snížit i platy. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už v pondělí uvedl, že některé návrhy by vláda mohla využít. „Byli jsme znepokojeni, co to vlastně znamená, tak jsme iniciovali, aby se o těchto věcech jednalo,“ upozornil Zavadil.

Jaroslav Zavadil

„Zatím vláda neříká nic, posílá jeden návrh za druhým. Je potřeba, aby si to vyříkala s těmi, kterých se to bude týkat, tedy se zaměstnavateli a se zástupci zaměstnanců.“

Vláda podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) dodá oběma stranám návrhy, které NERV zpracoval. V médiích se podle něj objevily v nepřesné podobě. „To, co se objevilo v médiích, byly útržky,“ podotkl Drábek.

Na mimořádnou tripartitu se dostane i zdravotnictví

Na mimořádné tripartitě by se měla projednávat také situace ve zdravotnictví. „Nečiní se kroky, které by zdravotnictví pročistily, nedělá se nic na příjmové straně,“ řekl Zavadil. Lékařské a zdravotnické odbory se příštího roku obávají. Nemocnice by sice měly dostat o tři procenta peněz víc než v loňském roce, podle něhož se finance stanovují, podle dřívějšího vyjádření šéfa lékařských odborů Martina Engela to ale zvýšení DPH a slibovaný růst mezd zdravotníků nepokryje. Odbory žádaly růst mezd zdravotníků o deset procent. Ministr Leoš Heger (TOP 09) nabídl 6,25 procenta od ledna, zbývající 3,75 procenta pak zřejmě od pololetí.

Tripartita dnes také projednávala novelu zákona o úrazovém pojištění. Ta je podle Zavadila terčem kritiky ze strany odborné veřejnosti. Nakonec se tripartita dohodla, že ji projedná Legislativní rada vlády a tripartita se k ní poté vrátí. Kritikou prošel i věcný záměr zákona o vysokých školách. Odbory protestovaly proti plánům na školné, zaměstnavatelé chtějí větší propojení škol s praxí.