Vláda zahájila změny v péči o sirotky, chce více pěstounů

Praha – Kabinet na svém večerním zasedání schválil novelu zákona o sociálně právní ochraně dětí. Norma mění péči o ohrožené děti a pokud ji i parlament a podepíše prezident, mělo by od července více dětí končit v péči profesionálních pěstounů, a ne v ústavech. Pěstouni by také měli dostávat vyšší odměnu - o tu ale naopak přijdou prarodiče, starající se o vlastní vnoučata. Podle autorů novely vůči nim totiž mají vyživovací povinnost vnoučatům, pokud se o ně nestarají jejich rodiče.

Méně peněz od státu zřejmě budou mít i zařízení pro okamžitou pomoc jako třeba klokánky, jimž by měli začít víc platit rodiče. Podle vládou přijaté normy, připravené ministerstvem práce a sociálních věcí není chudoba a špatné bydlení důvodem pro umístění dětí do ústavu. Úředníci by nově měli rodinám pomáhat, aby děti mohly zůstat doma. Vytvořit by měli pro každého chlapce či děvče jejich plán, podle něhož by se při řešení postupovalo.

Pokud děti ve vlastní rodině nebudou moci zůstat, měly by se dostat na přechodnou dobu do profesionálních pěstounských rodin, kterých by v prvním období mohlo v zemi být 300 až 500. Ty by se registrovaly na příslušném úřadě a pěstouni by měli nárok na odměnu i v době, kdy by o žádné dítě zrovna nepečovali. Částka by se měsíčně měla pohybovat kolem průměrné mzdy, novela uvádí 24 000 korun. Zákona dále navrhuje, aby jinak za péči o jedno dítě pěstoun měl 8000 korun, za dvě děti 12 000 korun a 20 000 za nejméně tři děti či postižené dítě.

Česko dlouhodobě sklízí kritiku mezinárodních organizací za vysoký počet dětí, které vyrůstají v ústavech. Je v nich kolem 11 000 chlapců a děvčat. Jen v roce 2010 se do ústavních zařízení dostalo téměř 2100 dětí do tří let. Zhruba ve 46 procentech případů děti navíc skončily v domovech kvůli sociální situaci.

Vedle zákonu o ohrožených dětech se dnes kabinet zabýval také náhradami za úrazy a pro pozůstalé. Vláda o 1,6 procenta navýšila nařízením průměrný výdělek před úrazem, podle nějž se náhrada škody vypočítává. O stejnou částku se navýší i náhrada pro pozůstalé.