Za únos mladé Romky poslal soud dva muže do vězení

Prostějov - Za únos nezletilé Mercedes Lakatošové poslal prostějovský okresní soud dva muže na čtyři roky a jeden rok do vězení. Dalším čtyřem lidem uložil tříleté podmíněné tresty. Soud se konal za přísných bezpečnostních podmínek. Do malé jednací síně bylo vpuštěno jen několik zástupců z obou znesvářených stran.

Mercedes Lakatošová u hlavního líčení vypovídala úplně jinak než v přípravném řízení. Až dosud dívka tvrdila, že ji uneslo pět ostravských Romů, kteří jí navíc při nakládaní do auta zlomili nohu. Za změnou dívčiny výpovědi je podle prostějovských Romů dohoda.

Podle státního zástupce Iva Černého se to děje běžně, při řešení případů romských komunit. „Za současné situace by bylo pro všechny jednoduší, zprostit obžalované obžaloby, ale z trestněprávního hlediska to možné není,“ říká předsedkyně soudu Adéla Pluskalová.

Čtyři podmíněné a dva nepodmíněné tresty vyvolaly v soudní síni i přes všechna bezpečnostní opatření vlnu nesouhlasu.

Pět mladíků loni v červenci Lakatošovou proti její vůli a bez vědomí rodičů naložili v noci do auta a odvezli do Ostravy, kde ji převzal další obžalovaný. Dívka se bránila, při potyčce jí obžalovaní zlomili stehenní kost.