Pro uprchlíky chce mít vnitro 1306 míst

S žádostí o dalších 140 milionů korun kvůli migrační krizi předstoupí před vládní kolegy ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Množství lidí, které česká policie přistihne bez povolení k pobytu, podle něj v posledních týdnech výrazně stouplo a je potřeba posílit jak policii, tak zařízení pro uprchlíky, aby pojala až 1306 lidí.

Když naposledy jednala vláda, policisté průměrně zadrželi zhruba dvacet migrantů za den. Nyní se již jejich počet dostal na docela jinou úroveň. „Migrační tok zesílil. Je to průměrně 50 lidí na den,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Jeho úřad proto připravuje nová detenční zařízení – a chce peníze jak na ně, tak na posílení policie. 

Nová zařízení v Drahonicích a Balkové

  • Bělá pod Bezdězem: 72 nových míst
  • Zastávka u Brna: zvýšení kapacity na 220 míst
  • Drahonice: nové zařízení s 222 místy
  • Balková: nové zařízení s 220 místy
  • CELKEM: 1306 míst

Další zvýšení kapacity čeká detenční zařízení v Bělé pod Bezdězem, kde přitom již stojí nové obytné buňky a také stany, které slouží jako rezerva. Podle původního vládního rozhodnutí měla Bělá nabídnout do konce roku 400 lůžek, ministerstvo ale nyní chce kapacitu zvýšit na 472 míst s 94místnou rezervou. Změny čekají i Zastávku u Brna, která má podle plánů ministerstva vnitra nabídnout až 220 míst. K ubytování zadržených běženců má posloužit i méně vytížené přijímací zařízení.

Ministerstvo vnitra chce začít připravovat i zcela nová zařízení, která poslouží jako rezerva. Jedno s 222 místy má být v jihočeských Drahonicích, další s 220 postelemi v Balkové.

Vedle rozšíření stávajících a vytvoření nových záchytných míst pro migranty, potřebuje ministr Chovanec peníze také na 301 policistů, kteří budou nelegální migranty dohledávat, a 110 úředníků, kteří je budou identifikovat. „Tím, jak se zvedá počet zadržených, potřebujeme vyřešit správní řízení, která se s tím vážou,“ poznamenal Milan Chovanec.

Má vnitro dostat další peníze? Opozice nesouhlasí

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) řekl, že s navýšením rozpočtu vnitra počítá. „A stejně je to zahrnuto v sumě na uprchlíky na rok 2016, která je 1,14 miliardy korun,“ upozornil. Naopak jeho předchůdce, místopředseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek, je přesvědčen, že není třeba na rozšíření uprchlických táborů a posílení policie připlácet z rozpočtu. „Kompetentní ministr vnitra by to měl dokázat v rámci priorit své vlastní kapitoly,“ kritizoval Kalousek Milana Chovance.

Vedle žádosti ministra vnitra o další peníze se bude vláda v souvislosti s migrační krizí také zabývat možným zvýšením bezpečnostních opatření. Pokud by začal platit druhý stupeň, začali by se policisté ve velkém přesouvat na hlavní migrační trasy. Podle informací České televize ale ministři o zvýšení na nadcházejícím jednání zřejmě nerozhodnou.