Možnost odebrat řidičák snížila dluh na výživném o tři miliardy

Dluh na výživném se mimo jiné díky možnosti odebrat řidičský průkaz za neplacení snížil  za poslední dva roky z 16 na 13 miliard korun. Mohl by navíc klesnout ještě víc, kdyby poslanci projednali novelu, která exekuce na řidičské průkazy rozšiřuje. Ve sněmovně leží už rok.

Možnost zabavit řidičský průkaz platí od ledna 2013. Opatření si pochvalují samoživitelé i exekutoři, podle kterých dlužníci v 90 procentech případů své závazky zaplatí. 

Nyní ale může exekutor zabavit řidičský průkaz pouze rodiči, který neplatí výživné na nezletilé dítě. „Nevidím důvod, proč toto omezení vůbec bylo aplikováno,“ poznamenala Lucie Asenová z Asociace neúplných rodin.

Změnu by měla přinést novela exekučního řádu. Odebrání řidičského průkazu by podle ní hrozilo i neplatičům na studující děti ve věku od 18 do 26 let. Návrh ale leží ve sněmovně už víc než rok. „Bohužel na její projednání se ještě nenašel prostor, protože to není vládní návrh, ale pouze návrh poslanecký,“ konstatoval poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM).

Exekuce na řidičáky nutí lidi výživné zaplatit (zdroj: ČT24)

Za loňský a předloňský rok překročil počet exekucí na řidičské oprávnění čtyři tisíce. Celkový dluh se díky tomu snížil o tři miliardy korun. „Dlužník, který automobil potřebuje, má snahu věc řešit. Dokonce se často i osobně iniciativně dostaví sám bez obsílky a v hotovosti svůj závazek uhradí,“ uvedl Vladimír Plášil z Exekutorské komory.

Nejotrlejší neplatiči jezdí bez dokladů

Exekutoři ale také upozorňují, že zabavování řidičských průkazů není všelék. „Postupem času se nejotrlejší neplatiči, kteří jsou navíc často souzeni za zanedbání povinné výživy, stávají rezistentními a riskují řízení motorového vozidla i přes pozastavené řidičské oprávnění,“ řekla webu ČT24 prezidentka Exekutorské komory Pavla Fučíková.

Jen za letošní půlrok zjistila policie 6595 případů zanedbání povinné výživy. Oproti stejnému období v roce 2014 je číslo o tisícovku nižší. Většinu případů tvoří recidivisté. V roce 2015 jich bylo 4582.  

Ulehčit neúplným rodinám život bez alimentů proto chtělo ministerstvo práce i zákonem o zálohovém výživném. Podle něj by alimenty posílal stát a pak je vymáhal po dlužnících. Ročně by to ale stálo skoro 800 milionů korun, a proto teď vláda hledá levnější variantu.

Řidičáky zabavuje i Slovensko

Exekuce řidičských průkazů funguje i na Slovensku. Oproti České republice se ale vztahuje na veškeré alimenty, tedy včetně těch na studující dítě do 26 let. Zákon platí od roku 2009. Do roku 2014 slovenská policie zadržela 1500 průkazů, které si nikdo nevyzvedl, v ostatních případech byly zabavené průkazy vráceny.