V jednání o radaru zbývá už jen vyřešit daně

Praha  - Ve smlouvě SOFA, která upravuje podmínky pobytu personálu na plánované americké základně v Brdech, zbýva dořešit už jediný bod - daně. Poslancům výboru pro obranu to řekl náměstek ministryně Parkanové Martin Barták. Hlavní smlouva o radaru i smlouva SOFA by mohly být podepsány USA a Českem zřejmě v červenci. Pak už bude na rozhodnutí vlády, kdy pošle dokumenty do parlamentu.

Vyjednavací týmy se sešly sedmkrát, na posledních jednáních dospěly v dohodě například v otázkách jurisdikce nebo v tom, zda smlouva bude platit jen pro radar nebo pro případné další pobyty amerických vojáků na českém území. „Domnívám se, že v drtivé většině byly naše požadavky splněny na sto procent,“ uvedl Barták.

Opozice říká, že přes dřívější sliby nedostávají členové výborů žádné nadstandardní údaje, ale se zpožděním se většinou dozvídají jen to, o čem už informovala média. „Je to nepřístojné a dehonestující,“ postěžoval si dnes místopředseda branného výboru a poslanec KSČM Alexander Černý. Předseda výboru Jan Vidím (ODS) se proti tomu ohradil a uvedl, že poslanci stručnou charakteristiku smluv již dříve dostali.

Pokud jde o daňový problém ve smlouvě SOFA, podle dřívějších neoficiálních informací jde o to, zda mají dodavatelé zboží a služeb pro vojenskou základnu platit daně z příjmu, ve hře jsou i spotřební daně.

Hlavní smlouvu o umístění radaru, která je již hotová, měla původně americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová podepsat v Praze již začátkem května, nakonec ale nepřijela. Nyní vláda předpokládá, že by obě dvě smlouvy mohly být podepsány společně, v červnu nebo červenci.

Většině české veřejnosti se plány Američanů postavit v tuzemsku radar nezamlouvají. Rozhodující slovo bude mít ale parlament a ani v něm zatím kabinet zřejmě nemá dost hlasů na to, aby radar prosadil. Proti jsou totiž kromě opozice i někteří zelení, váhá i lidovec Ludvík Hovorka.

Vydáno pod