Přesun sociální agendy provází zmatky

Praha – Od 1. ledna se má velká část agendy v sociální oblasti přesunout z městských a obecních úřadů na úřady práce. Změna by měla být efektivnější pro stát, pohodlnější pro lidi a každý rok by měla přinést úsporu až 800 milionů korun. Pod úřady práce by se mělo přesunout celkem 1 650 zaměstnanců, kteří mají na starosti sociální dávky. Na úřadech ale zatím vládne spíše zmatek.

Například lidé z odboru sociálních věcí v Domažlicích ještě na začátku prosince vůbec netušili, kolik úředníků by se mělo stěhovat. „Nevíme, jestli zůstaneme pod městským úřadem - tedy na obcích, a nebo půjdeme na okresní úřad,“ uvedla sociální pracovnice MÚ Domažlice Edita Mrázková.

Na úřad práce pro dávky si nebudou moc lidé přijít ani v Děčíně nebo v Klatovech. Také tady se zatím přesun úředníků nekoná. „Pro rozjezd agend pod novým úřadem - tzn. pod úřadem práce - zůstávají pracovníci ve stávající budově,“ informoval tajemník MÚ v Klatovech Miroslav Šafařík.

Ze změn mají obavy lidé, kteří dávky pobírají. Například Jana Hýblová z Prostějova dostává za celodenní péči o jedenáctiletého syna Lukáše příspěvek na péči. Chlapec má popáleniny na osmdesáti procentech těla, nefunguje mu termoregulace, je upoután na vozík. „Oni sami nevěděli, kde budou sídlit, kdo nás bude mít na starosti, máme se připravit na to, že to bude opravdu chaos,“ postěžovala si Hýblová.

I přes zmatky na úřadech a nejasnostech ministerstvo trvá na svém: nový rok přinese velkou změnu a ulehčení pro klienty. „Informace od nás proudí bez problémů, podle mě se jedná o nějaká místní nedopatření,“ domnívá se mluvčí ministerstva Viktorie Plívová. Od nového roku by tak na městských úřadech měli zůstat jen terénní sociální pracovníci – ti, kteří pracují přímo s rodinami.

Reportáž Pavly Kubálkové (zdroj: ČT24)