Ženy bez domova začaly vydávat vlastní noviny

Studio 6: Ženy bez domova začaly vydávat vlastní noviny (zdroj: ČT24)

V Praze a Ostravě začaly vycházet historicky první noviny psané ženami bez domova. V Bezdomovinách ženy z ulice radí, jak se bránit před násilím ze strany mužů-bezdomovců nebo jak nesklouznout k prostituci. První číslo dvouměsíčníku vyšlo v půlce července v počtu 1000 kusů a pro zájem se bude jejich náklad zvyšovat.

Noviny jsou bezplatně dostupné v azylových centrech nebo noclehárnách a zabývají se tématy spojenými se životem lidí na ulici – vedle zmiňovaného násilí sledují například dopad vyhlášky o sběrných surovinách, podle níž sběrny nemohou za odevzdaný kovový odpad platit v hotovosti.

Autorky podepsané jako Gabka a Marta tak varují, že pro některé představuje sběr jediný zdroj obživy: „Dojde ke vzrůstání nepořádku ve městě a dále vidíme riziko ve zvyšování úmrtnosti lidí bez domova. Lidé nebudou mít na jídlo a zvedne se riziko nemocí.“

Lidem bez domova není ve společnosti dáván dostatečný hlas. Kdo jiný by pro ně měl psát než samotní lidé bez domova? Je to pro ně stimul, protože mohou ukázat, že něco umí.
Alexandra Doleželová
ředitelka organizace Jako doma
Rozhodla jsem se psát, protože už jsem toho prožila moc, bezdomovectví, azylový dům... I bezdomovci jsou lidé, kteří by měli dostat šanci.
Marta Jašková
spolupracovnice Bezdomovin

Od žen, pro ženy, bez střechy nad hlavou

Titul je určený především ženám a výlučně ženy tvoří i jeho redakci. „Některé píší své texty přímo u nás v kanceláři na počítači, jiné mají sešity, do kterých si píší své postřehy, a výsledný text nám potom dají na papíře k přepsání,“ popisuje proces tvorby novin Jitka Kolářová, organizátorka projektu z neziskové organizace Jako doma, jež Bezdomoviny vydává. „Zjišťujeme, že mají velký potenciál a samozřejmě také zkušenosti, jak na ulici přežít.“

Součástí listu je i poradna s odpověďmi na otázky, které by ženy na ulici mohly zajímat. „Často se setkáváme s otázkami týkajícími se násilí, partnerského i ze strany policie, a důležitá je také šikana ze strany úřadů, když si žena nebo muž přijdou na úřad žádat například o podporu v nezaměstnanosti,“ uvádí ředitelka organizace Jako doma Alexandra Doležalová.