Exšéf dotačního úřadu u soudu: Proti mé korupci nejsou důkazy

Ústí nad Labem - Někdejší šéf dotačního úřadu Severozápad Petr Kušnierz dnes poprvé stanul před soudem. Čelí vedle dalších tří obviněných obžalobě z přijímání úplatku, sám ale uvedl, že v korupční kauze je nevinný a že obžaloba proti němu nemá jediný přímý důkaz. Prý si prostřednictvím tří obviněných říkal o desetiprocentní provize z evropských dotací. Korupci podle obžaloby pomáhal i Krajský úřad Ústeckého kraje. Při Kušnierzově výslechu dnes zazněla také jména známých severočeských politiků. Soud by měl pokračovat minimálně do pátku.

Podle obžaloby předávání úplatků zprostředkovávali Kušnierzovi známí - Václav Poláček a Roman Švec z Mostu. Čtvrtým, kdo úplatky požadoval, byl prý Ukrajinec Vladislav Hleba, podle médií vyhazovač z litvínovské diskotéky Calypso, který je obviněn i z vydírání. Kušnierzovi hrozí za přijímání úplatku v pozici úřední osoby až 12 let vězení. Další tři lidé jsou stíháni na svobodě; jde o podnikatele, kteří na nabídku dotací za úplatek alespoň načas přistoupili. Jeden z nich poté kontaktoval policii.

Peníze byly údajně slíbeny na tři projekty - Rodinný hotel pod Třebouňským kopcem s dotací asi 12 milionů korun, Penzion Villa Mannesman s nakonec nepřidělenou dotací 15 milionů a uvažovaná rekonstrukce fotbalového hřiště v Jirkově-Ervěnicích. Deset procent je standardní taxa za vyřízení evropských dotací, říkali prý obžalovaní žadatelům. Podle výpovědí dostal majitel toužimského hotelu podmínku, že zakázku dostane jedna ze seznamu tří až pěti karlovarských stavebních firem. O majitelce druhého projektu zase hovořili obžalovaní podle policie v jedné SMS tak, že „podojí chomutovskou kravičku, která mléko dává“.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

„Jsem nevinen. Nikdy jsem se ve spise neseznámil s něčím takovým, že bych žádal tyto peníze,“ řekl dnes u soudu Kušnierz, který poprvé za devět měsíců od zatčení veřejně promluvil. Jednoho z žadatelů, který proti němu svědčil, označil za nevěrohodného. Pokud si prý někdo nechal slíbit peníze, šlo o akci zbylých obžalovaných, s nimiž se sice zná, ale o ničem takovém nevěděl. „V celém spisu není jediný přímý důkaz, který by dosvědčoval, že jsem přijal úplatek,“ dodal.

Ústecký kraj
Zdroj: ČT24

V obžalobě padlo ještě jedno závažné obvinění: korupci pomáhal i odbor životního prostředí Krajského úřadu Ústeckého kraje. Ten měl v září 2010 prý vytvořil na Kušnierzovu žádost antidatovaný protokol, který umožnil jednomu z uplácejících znovu „oživit“ žádost. Krajský úřad prý o ničem zatím neví. Podle Kušnierze byl protokol skutečně vytvořen zpětně, šlo ale prý jen o horlivost úředníků, kteří chtěli zabránit problémům. Obžalovaný Poláček ale na policii vypověděl, že manipulaci protokolem sliboval zařídit právě Kušnierz.

Z otázek, které Kušnierzovi kladla soudkyně Kamila Elsnicová, vyplynulo, že jeho příchod do čela regionální rady Severozápad mohl být zmanipulovaný. Podle státního zástupce Vladimíra Jana jsou ve spise o vyšetřování korupce v dotačním úřadu dokumenty, které tomu nasvědčují.

Soudkyně se dokonce tázala, zda jej do čela úřadu dosadil bývalý hejtman Jiří Šulc (ODS), což Kušnierz popřel, a zda se Šulc jeho současné kauzy obává. Kušnierz kromě jiného uvedl, že jako asistent nebo poradce pracoval kromě Šulce také pro poslance a bývalého ministra Petra Gandaloviče (ODS). Soudkyni také zajímalo, zda existovala korespondence mezi Kušnierzem a tehdejším ředitelem úřadu Petrem Vráblíkem, kde se ještě před Kušnierzovým nástupem řešil typ jeho služebního auta a obsazení místa sekretářky.

Obhájci obžalovaných dotazy označili za irelevantní, státní zástupce naopak za případné. Klíčem v celém případu jsou zřejmě telefonní odposlechy a záznamy SMS. K nim se zatím hlavní obžalovaný nevyjádřil; prý nechápe, o čem se na záznamech hovoří. Přijímání úplatků podle Kušnierze vylučují i jeho majetkové poměry. Prý odpovídají jeho příjmu, který v čele ROP Severozápad činil asi 100 tisíc Kč měsíčně.

Pětačtyřicetiletý Kušnierz začínal jako vlakvedoucí v třídírně uhlí, pak pracoval v Německu na stavbě. V roce 1993 nastoupil na mostecký magistrát, kde si dodělal maturitu a z řadového referenta se vypracoval do čela odboru investic. Bylo to v době, kdy město vedl Šulc. Odejít musel v roce 1999; byl stíhán pro podvod a chyby, kvůli nimž přišlo město o statisíce korun. V úřednické kariéře pokračoval na ministerstvu školství v době, kdy jej ovládala ČSSD, pak pracoval jako náměstek ministra zemědělství, jímž byl Gandalovič. V roce 2009 jej ale Gandalovičův následník Jakub Šebesta odvolal, prý kvůli manažerským pochybením. Za několik měsíců Kušnierz nastoupil na dotační úřad.