Na jednání vlády o záchraně eurozóny má dorazit i Klaus

Praha – Prezident Václav Klaus zřejmě míří na středeční jednání vlády, kde bude kabinet Petra Nečase (ODS) řešit postoj k evropskému plánu na pomoc nejvíce zadluženým ekonomikám eurozóny. Česká tisková kancelář (ČTK) se odvolává na své zdroje z vlády, podle nichž kabinet s touto možností počítá. Hrad nicméně o prezidentově účasti na jednání ve Strakově akademii oficiálně neinformoval. Klaus se účastní jednání kabinetu výjimečně.

Hlava státu patří k odpůrcům toho, aby ČR poskytla peníze pro Mezinárodní měnový fond (MMF). Takový krok by podle něj byl nezodpovědný v situaci, kdy se Česku nedaří zbavit se svého vlastního zadlužení. Spíše proti jsou i premiér Petr Nečas a předseda Věcí veřejných Radek John. Šéf diplomacie a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg půjčku podporuje.

Podle informací ČTK by se Klaus měl zasedání vlády zúčastnit právě kvůli projednávání protikrizového plánu, který vzešel z posledního summitu Evropské unie. O prezidentově účasti na zasedání dnes ve sněmovním zákulisí hovořili někteří ministři i poslanci. Zda Klaus do Strakovy akademie doopravdy dorazí, ale zatím není definitivně rozhodnuto.

K záchrannému plánu se zatím připojily země, které platí jednotnou evropskou měnou. ČR a některé další nečlenské státy eurozóny zatím o svém zapojení do plánované pomoci, na níž se v pátek dohodli lídři EU, nerozhodly a věc chtějí konzultovat se svými parlamenty.

Vojtěch Belling, státní tajemník pro evropské záležitosti: "Pan premiér zcela správně říkal, že toto je primárně politické rozhodnutí vlády, kdy vláda si musí být vědoma i toho, že pokud banka peníze neposkytne z devizových rezerv, tak je vláda bude muset najít jinde. To znamená, že pokud dáváme takové vyjádření navenek, musíme to dělat se vší vážností a s vědomím všech důsledků, které z toho vyplývají.“