Nepovolená rychlost či telefonování za jízdy: Ťok chce přitvrdit pokuty

Pokuty za dopravní přestupky by se mohly výrazně zvýšit. Upravit bodový systém chce ministr dopravy Dan Ťok. České televizi řekl, že u finančních sankcí je rozumný růst na dvoj- až trojnásobek současných částek. „Za některé činy padají příliš nízké pokuty, které nemají odrazovací charakter," tvrdí ministr.

Ministr dopravy oslovil experty a nechal si porovnat pokuty v Česku a v jiných zemích. Ze srovnání vyplývá, že už teď jsou horní sazby v Česku skoro srovnatelné s Německem a tvrdší než v Polsku - ale mnohem nižší než třeba v Rakousku nebo Itálii. Ťok chce proto v případě horních sazeb ještě přitvrdit. „Já bych byl pro i na vícenásobek, ale zdá se nám rozumný dvoj- až trojnásobek," dodal ministr.

Mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka ale zdůrazňuje, že u nás nemůžeme kompletně okopírovat třeba německý model, protože to neodpovídá výši českých platů.

Teď jsou nejtvrdší tresty za řízení pod vlivem alkoholu nebo drog: podle závažnosti se dávají až padesátitisícové pokuty anebo tři roky vězení. Méně závažné přestupky mají horní hranici buď pět tisíc, nebo poloviční. Policisté navíc bývají shovívají a z plné sazby něco sleví – třeba za to, když řidič uzná chybu a nehádá se.

Události: Ťok chce přísnější pokuty pro řidiče (zdroj: ČT24)

Kdy by případné tvrdší pokuty začaly platit, je ale zatím nejisté. Jednání jsou teprve na začátku: „Začínají jednání s vedením ministerstva dopravy o řekněme komplexní novele pravidel," uvedl ředitel dopravní policie Tomáš Lerch.

Vydáno pod