Zeman projednával případné nasazení vojáků při ochraně hranic

Prezident Miloš Zeman se v Lánech sešel s náčelníkem generálního štábu Josefem Bečvářem. Společně probírali případné zapojení vojáků od ochrany českých hranic kvůli vlně migrantů. "Vyčlenit k posílení policie můžeme bez zásadních omezení až řádově 1500 vojáků," uvedl Bečvář v tiskové zprávě. K ochraně hranic by mohlo být nasazeno až 2600 vojáků – v takovém případě už by ale armáda musela zásadně upravit plán výcviku.

"Nechci hovořit o tom, že by na zámku v Lánech došlo k dohodě na nějakém čísle, to rozhodně ne, ale obecně platí, že se všichni účastníci schůzky shodli na tom, že by se Armáda České republiky měla účastnit obrany území České republiky před nelegální migrací," uvedl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Bečvář dodal, že prezidenta ujistil o tom, že armádní odborníci se už teď účastní pracovních setkání s policisty, aby armáda byla schopna pružně reagovat, pokud by kabinet rozhodl, že má policii pomoci s ochranou hranic. V současnosti má česká armáda zhruba 21 tisíc vojáků a letos by měla přijmout další dva tisíce.

Případné nasazení vojáků k ostraze hranic však teď aktuální není: Česko kvůli přílivu migrantů nedávno přijalo první stupeň opatření, s možným nasazením armády se počítá až při třetím stupni. „Já si myslím, že zase tak daleko od tohoto okamžiku nejsme, protože je zřejmé, že se Evropě nedaří zvládnout imigrační vlnu a jednotlivé státy pravděpodobně začnou připravovat svá vlastní opatření. Česko nemůže být nějakou výjimkou," domnívá se bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Armáda je podle Bečváře schopná vyslat 1500 mužů (zdroj: ČT24)

Na tom, že Česko musí být připraveno k důslednější ochraně svých hranic, pokud selžou celoevropská opatření, se v úterý v Lánech shodl Zeman s předsedy obou komor parlamentu Milanem Štěchem a Janem Hamáčkem (oba ČSSD). Štěch přitom hovořil i o možnosti posílit ochranu českých hranic například formou mimořádných armádních cvičení.