Vedro odkládá operace. Hůř se hojí rány, na pokojích nejsou klimatizace

Události ČT: Odkládání operací kvůli vedru (zdroj: ČT24)

Velmi teplé počasí dá zabrat zdravému člověku, mnohem hůř ho ale snáší pacient. V nemocnici může být v těchto dnech hodně nepříjemně.  V řadě případů se tak doktoři setkávají s tím, že pokud se nejedná o naléhavý zákrok, žádají pacienti odložení výkonu operace. Nadměrná teplota navíc škodí při hojení ran.

Horké počasí komplikuje práci v mnoha zaměstnáních, také zdravotníkům. Třeba v největší nemocnici Moravskoslezského kraje v Ostravě už kvůli vedrům přijali řadu opatření. Třicet stupňů Celsia může totiž dále znepříjemnit pobyt v nemocnici. 

Většina zdravotnických zařízení u nás nemá klimatizované pokoje a platí to i pro lůžkové oddělení ostravské fakultní nemocnice. Až dokončí rekonstrukci ambulantní části nemocnice, získá toto oddělení centrální chlazení. Ředitelství počítá v budoucnu s touto změnou i pro lůžkovou část.

Pokoje bez ventilátorů kvůli předpisům

Do té doby se musí pacienti obrnit. Někteří s horkem na pokoji počítali a snažili se alespoň nějakým způsobem připravit dopředu. Jednoduchou pomůckou je vějíř. Pacienti by na pokojích určitě přivítali ventilátory. To ale nedovolují hygienické předpisy. Neustále jim zdravotní personál alespoň nabízí tekutiny, v některých případech i chlazené, k dispozici může být i chladicí polštářek. Pokud někteří méně mobilní potřebují, tak jim nabízí doprovod do sprchy.

Nejlepší variantou by bylo vyhnout se pobytu v nemocnici. Akutní případy nemají na výběr. Pokud se ale pacienti chystají do nemocnice s problémy, které nejsou naléhavé, množí se případy, kdy žádají o odklad výkonu operace na dobu, kdy bude chladněji. Lékaři sami u neakutních případů souhlasí s tím, že teď není ideální počasí. „Denně nás oslovují v ambulanci nebo třeba i mailem,“ uvedl přednost kliniky ORL Pavel Komínek.

Fakultní nemocnice v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Zvyšuje se riziko pooperačních komplikací

Zcela uzavřená je v Ostravě klinika plastické chirurgie. Sestry pomáhají při úklidu po malování, lékaři si vybírají dovolenou. „V tomto teple hrozí nejen zhoršení hojení ran, ale je i prokazatelně vyšší riziko infekčních komplikací,“ přiblížil primář plastické chirurgie Martin Paciorek. Ostatně faktor teplého počasí na práci zdravotnických zařízeních je vidět i jinde.

Přestože letošní vedra patří k extrémnějším, je častým jevem, že se v letních měsících po určitou dobu neordinuje. Teplo dopadá i na lékaře nebo sestry. V jejich ostravské pracovně odpoledne běžně vystoupá teplota na 32 stupňů. Pravidla umožňují, aby měli letní výstroj. Sestry tak mohou v těchto tropech namísto kalhot obléknout alespoň krátkou sukni.