Ještě nemají občanky a už jsou z nich vědečtí velvyslanci

Praha – Šestici žáků základních škol ocenilo americké velvyslanectví spolu s Akademií věd certifikátem Mladý velvyslanec vědy a techniky. Přestože si ani jeden z oceněných ještě nedošel pro občanský průkaz na úřad, už mají všichni reálnou šanci stát se špičkovými badateli a vývojáři. Jako potenciální zaměstnance si je vybraly samy firmy.

Petra Vokáčová, Marek Hanuš, Petr Dvořáček, Martin Grůza, Tomáš Galousek a František Fladung se mezi první mladé velvyslance vědy a techniky dostali díky svým dobrým výsledkům ve škole a na matematických či jiných olympiádách.

„Doufáme, že dvanácti, třinácti a čtrnáctileté české děti budou jednou pokračovat v silné tradici, kterou Česká republika ve vědě, technice a matematice má,“ prohlásil kulturní atašé amerického velvyslanectví David Gainer.

Cílem udělování certifikátu je motivovat mladé lidi ke studiu přírodních a technických věd, a tak přispět k lepšímu porozumění světa, uvedl Joseph Penningtom z amerického velvyslanectví. Připomněl žákům významné české vědce jako laureáta Nobelovy ceny za polarografii Jaroslava Heyrovského, vynálezce měkkých kontaktních čoček Otto Wichterleho a objevitele léků proti AIDS Antonína Holého.

Než si mladí vědečtí velvyslanci převzali svá ocenění, prošli exkurzí v ústavu Akademie věd, aby si z vědeckých oborů mohli opravdu pečlivě vybrat. Svou budoucí kariéru už zkonzultovali na dálku i s astronautem Andrewem Feustelem pro případ, že by ji chtěli budovat ve vesmíru.

Reportáž Lenky Drmotové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod