VV jsou proti omezení počtu policistů a peněz na školství

Praha - Věci veřejné jsou proti snižování počtu policistů a peněz na školství. Stavějí se i proti sjednocení DPH na dvacetiprocentní sazbu, jak to předpokládá krizový plán Národní ekonomické rady vlády (NERV). Podporují naopak plán rady na progresivní zdanění podle výše příjmů a o procento vyšší firemní daň. Předseda strany Radek John na dnešní tiskové konferenci rovněž uvedl, že strana podporuje vyhlášení referenda o finančním příspěvku České republiky do fondu na záchranu eurozóny. Protikrizový balíček NERVu obsahuje celkem 41 návrhů.

„Nechceme snižovat finanční prostředky plynoucí do školství. Spíše jsme pro optimalizaci, ale ne šetření na učitelích a provozních nákladech,“ řekl na tiskové konferenci ekonomický expert strany Michal Babák.

„Podporujeme naopak všechny návrhy NERVu, které vycházejí z otázky progresivního zdanění,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Vít Bárta. Strana tak podle něj chce zajistit, aby dopad rozpočtových opatření nezasáhl nejvíce střední vrstvu, ale byl rovnoměrně rozložen i na bohatší vrstvy obyvatel.

VV dnes podle předsedy Radka Johna debatovaly také o ekonomické situaci v Evropě, kterou se na večerním zasedání bude zabývat NERV. Pozice VV bude na jednání hájit ministr dopravy Pavel Dobeš. Strana podle Johna zpochybňuje vydání 90 miliard korun na záchranu eurozóny. Vyhlásí kvůli tomu nejprve referendum mezi svými registrovanými příznivci na internetu. VV chtějí ale i celostátní všelidové hlasování o tom, zda má ČR do fondu svými miliardami přispět.