Peroutkova vnučka a Hrad smír nenašly, spor půjde k soudu

Právníci se ve sporu o údajný Peroutkův článek s názvem Hitler je gentleman nedohodli na smíru. Radiožurnálu to řekl advokát František Vyskočil, který zastupuje vnučku spisovatele Terezii Kaslovou. Ta kvůli výrokům prezidenta Miloše Zemana podala žalobu na stát. Po prezidentovi žádá omluvu. Zeman se však dosud omluvil jen za to, že se článek nenašel.

"Obě strany deklarovaly vůli k jednání, ale k žádné dohodě nedošlo," řekla Kaslová. "Takže pan doktor Vyskočil sdělí soudu, ať nařídí jednání," poznamenala. Další schůzka s protistranou, která podle ní nepřišla s žádným konkrétním návrhem, zatím v plánu není.

"Jednat je samozřejmě možné vždycky dál, i v průběhu soudního jednání, ale my nebudeme na nic čekat a požádáme soud o nařízení jednání," uvedla Kaslová dále. Osobně je přesvědčena, že se omluvy bude muset domoci soudní cestou.

obrázek
Zdroj: ČT24

Spory začaly, když prezident Miloš Zeman v lednu na pražském fóru k holocaustu hovořil o selhání intelektuálů v krizové situaci, jakou byl nástup nacismu. Při této příležitosti pronesl i výrok na adresu slavného novináře, který vzájemný konflikt odstartoval.

Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'.
Miloš Zeman

 Článek, který podle odborníků Peroutka nikdy nenapsal, se ale jeho kanceláři nepodařilo dohledat. Za to se Zeman v červnu omluvil.

Kaslová v dubnu kvůli výrokům Zemana zažalovala stát. Domáhá se tak omluvy hlavy státu. V úterý řekla, že právě omluva je pro ni rozhodující, nezáleží jí přitom na tom, jestli se jí domůže soudní cestou, nebo bez rozhodování justice.

Pokud by omluva přišla před soudním jednáním, tak mi to postačuje. Nežádám peníze ani vyrovnání, chci jen omluvu.
Terezie Kaslová
vnučka Ferdinanda Peroutky
Reportáž: Peroutkova vnučka se s Hradem nedohodla (zdroj: ČT24)