LN: Kancléř Mynář bezpečnostní prověrku nedostane

Podle Lidových novin hradní kancléř Vratislav Mynář nedostane bezpečnostní prověrku, Národní bezpečnostní úřad má zamítavé rozhodnutí vydat do konce prázdnin. Deník se odkazuje na zdroj z bezpečnostní komunity.

„Na NBÚ existuje interní pokyn, aby do konce srpna bylo vydáno rozhodnutí, kterým se zamítne žádost o udělení prověrky Mynářovi,“ citují Lidové noviny anonymní zdroj z bezpečnostní komunity.

Mynář o bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň „přísně tajné“ požádal v prosinci 2013, podle informací Mladé fronty DNES ale další rok otálel s dodáním potřebných materiálů Národnímu bezpečnostnímu úřadu, a ten se tak mohl pustit do kancléřova prověřování až na přelomu listopadu a prosince 2014.

Prověřování navíc Mynář několikrát přerušil. Odůvodnil to velkým množstvím materiálů, které musel úřadu dodat. „Minimálně v bezpečnostní komunitě se hovoří o tom, že každý jiný, kdo by takovýmto způsobem přerušoval proces prověřování, tak by byl vyzván k okamžité nápravě, nebo by s  ním případně bylo prověřování ukončeno,“ řekl ČT autor novinového článku Martin Shabu. Sám Mynář tuto informaci označil za spekulaci. 

Z BIS prý přišla jen „velmi obecná zpráva“

Nyní Lidové noviny přicházejí s tvrzením, že osud Mynářovy prověrky je součástí širší hry českých bezpečnostních složek. NBÚ totiž při prověřování na stupeň přísně tajné musí žádat o spolupráci tajné služby a podle nejmenovaného zdroje listu přišla z Bezpečnostní informační služby na Mynáře „velmi obecná zpráva“, na jejímž základě „vlastně nebylo možné učinit relevantní závěr“.

Deník to vysvětluje pozicí šéfa BIS Jiřího Langa, který v čele tajné služby stojí už třináct let. „V bezpečnostní komunitě přitom není tajemstvím, že přemýšlí o důstojném exitu. Případná přímluva prezidenta Zemana by se Langovi při hledání nového postu mohla hodit,“ tvrdí LN. Neudělení bezpečnostní prověrky by přitom zkomplikovalo pozici Mynářova nadřízeného, jímž je právě prezident republiky Zeman.

Dá se předpokládat, že se prezident se svým kancléřem buď rozloučí, nebo vyvine veškerý neformální tlak, který on a jeho okolí dokáže, aby případnou prověrku získal.
Martin Shabu
redaktor Lidových novin

Ten už dříve řekl, že pokud by Mynář o prověrku nepožádal, na Hradě by skončil. Zároveň ale uvedl, že neexistuje žádný zákon, který by řediteli prezidentské kanceláře ukládal nutnost mít prověrku na nejvyšší bezpečnostní stupeň. Sám Mynář v minulosti tvrdil, že prověrku bez problémů získá.

V prezidentově okolí se nicméně už delší dobu mluví o tom, že se hledá Mynářův nástupce. „Náznakem možné výměny je vytvoření správní sekce v prezidentské kanceláři. Tu nyní vede bývalý vedoucí Úřadu vlády Jan Novák, který bezpečnostní prověrku bez pochyby má,“ dodal Shabu.

Shabu: O hledání Mynářova nástupce se mluví už delší dobu (zdroj: ČT24)